ANALIZA DRAGE PILSELA

Što će Gadafi kad udari prvi Tomahawk?

18.03.2011 u 15:03

Bionic
Reading

Iako su neki vojni analitičari bili protiv toga da se odmah započne s napadima na Gadafijeve snage (u prvome redu na njegovu protuzračnu obranu i vojno zrakoplovstvo), zemlje članice Vijeća sigurnosti UN-a su prihvatile mišljenje američkog ministra obrane Roberta Gatesa koji je tumačio da uvođenje zone zabrane leta u slučaju Libije mora početi napadima da se unište protuzračne snage, a onda i svaka letjelica koja bude izazivala blokadu

Rezolucija je donesena bez glasova protiv, a uz suzdržanost Rusije, Kine (stalne članice), Njemačke, Indije i Brazila. Za rezoluciju je glasalo ostalih deset članica: SAD, Francuska i Velika Britanija, kao stalne članice, te Bosna i Hercegovina, Gabon, Libanon, Nigerija, Kolumbija, Portugal i Južnoafrička Republika.

Sve je spremno za početak međunarodnog kažnjavanja libijskog diktatora pukovnika Moamera Gadafija kojeg, ako slučajno preživi ovu međunarodnu kaznenu ekspediciju, čeka tužba pred Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu zbog sumnje da je počinio ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, o čemu smo ovdje već bili pisali.

Članice NATO-a dovršavaju pripreme u sjedištu saveza u Bruxellesu, ali je jasno da će pesnicu udara činiti zračne snage SAD-a, Velike Britanije i Francuske. Italija neće sudjelovati u napadima, ali će dopustiti korištenje svojih baza, u prvome redu one najbliže libijskoj obali, Sigonella na Siciliji. I Kanada šalje snage, za sada šest zrakoplova lovaca tipa CF-18. Snage daju Danska i Norveška koja šalje svoje lovce F-16.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon smatra da je rezolucija VS UN-a 'povijesna' i obećao je tijesnu suradnju sa svim državama članicama UN-a koje su obavezne poštivati embargo, koji uključuje i zabranu svih letova s vojnom opremom ili plaćenicima u Libiju. Ki-moon bi se oko 14 sati trebao javiti pred novinarima iz Madrida, u društvu španjolskog premijera Zapatera kojeg službeno posjećuje.

Opće je uvjerenje da je odluka VS UN-a donesena u zadnji čas jer bi se inače dogodilo krvoproliće 'velikih razmjera', kako je upozoravala oporba u Bengaziju.

Ministar Gates naglašava da će operacija nad Libijom biti 'širih razmjera' (najmanje tri nosača zrakoplova i helikoptera, više brodova i podmornica te oko 400 letjelica iz nekoliko zemalja NATO-a) te da će se osim platformi na moru koristiti baza u Španjolskoj, Italiji, Cipru, Turskoj.

Rezolucija ne bi mogla biti donesena da ju nisu podržale Afrička unija i Arapska liga, a vojnu podršku nude i Katar i Arapski emirati.

Na sve ovo pukovnik Gadafi izjavljuje da se 'ne boji' napada saveznika na Libiju iako u izjavi za američku mrežu ABC kaže da će napadi samo dovesti do razaranja Libije.

Oporbeno Nacionalno vijeće u Bengaziju ističe da uvođenje zone zabrane letova nad Libijom nije dovoljna mjera da se Gadafija zbaci s vlasti i da se slomi svaki mogući napad njegovih snaga. Trebat će pričekati reakcije jednih i drugih nakon što Gadafija udari prva američka raketa Tomahawk.

Ministar vanjskih poslova Libije Mussa Kussa upravo je izjavio da njegova zemlja prekida napad na pobunjenike 'kako bi zaštitila civile od napada saveznika'.