EUROPSKA PRAVILA

Kočarenje u plitkim vodama odlazi u povijest

18.03.2011 u 16:41

Bionic
Reading

Zatvaranjem pregovaračkog poglavlja o ribarstvu Hrvatska se za još jedan korak približila konačnom cilju, članstvu u Europskoj uniji, ali mnoga pitanja samim ribarima su ostala otvorena. Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom unijom Vesna Pusić je istaknula kako će od 55 tradicionalnih alata koji se koriste na našoj strani Jadrana i nakon ulaska u Europsku uniji biti omogućeno korištenje njih 51, dok se četiri alata više neće smjeti upotrebljavati

Od ta četiri, kako je rekla Pusić, tri se gotovo više i ne upotrebljavaju, dok je za upotrebu koča u plitkim voda osigurano prijelazno razdoblje od pet godina. Također, uz obalu zapadne Istre zbog plitkog mora ribolov će biti dozvoljen tek tri nautičke milje od obale.

Danijel Kolec, predsjednik zadruge Mare croaticumkaže kako je upoznat s rješenjima jer je bio uključen u proces donošenja odluka, ali tek od prošle godine. 'Tako smo i uspjeli spasiti upotrebu tradicionalnih alata jer je jedan lobi tražio njihovo potpuno ukidanje', naglasio je Kolec. Upoznao je ribare, koliko je mogao, s promjenama koji ih očekuju, posebno oko kočarenja na tri milje od obale za što će im biti potrebno veće oko na mrežama. Što se tiče kočarenja u plitkim vodama, to će tako i ostati jer, kako kaže Kolec, ako bi to nama dozvolili, onda bi morali i Talijanima. 'Ribare više od svega muči golema papirologija koja nam je nametnuta i to treba riješiti što prije jer u susjednim zemljama to sve je riješeno mnogo jednostavnije', poručio je Kolec.

Predsjednik udruge Naše more Albin Popov kaže da je upoznat s procesom pregovora o ribarstvu preko Alena Solde koji je u njima i sudjelovao. 'Kaže da se nikad ne može biti zadovoljan ako se neke privilegije ukidaju, ali nama je predstavljeno to tako da se drukčije nije moglo jer je EU željela ukinuti još dosta toga, ali su se oni izborili za ostanak tih alata', kaže Popov. Što se tiče kočarice čija će upotreba biti zabranjena pet godina nakon ulaska u EU, riječ je o malom brodu, dugom 7-8 metara, sa slabim motorom. 'To ne može biti šteta, jer se oduvijek to radilo na taj način, pa nikad nije nestalo ribe', objašnjava Popov i dodaje da EU ne poznaje takvu vrstu kočice pa je žele ukinuti. Prema njegovim saznanjima, vrlo malo ljudi se i bavi takvim načinom ribarenja. 'Ali oduzeti to ljudima koji se time bave je problem jer oni od toga žive', zaključio je predsjednik udruge Naše more.