KOSOR O KRNJOJ VLASTI

'Tražimo poštivanje političke volje Hrvata u BiH'

18.03.2011 u 15:24

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor poručila je u petak kako hrvatska Vlada želi da se u BiH poštuje politička volja sva tri naroda izražena na izborima te je kazala kako se s Uredom hrvatskoga predsjednika usuglašava moguća zajednička izjava nakon što je dan ranije u BiH konstituiran Dom naroda parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u nepotpunom sazivu te je izabran predsjednik Federacije i vlada, sve bez sudjelovanja predstavnika dvaju bosansko-hercegovačkih HDZ-a

'Želimo da se ostvari ono što je najvažnije u BiH - konstitutivnost sva tri naroda i da se poštuje politička volja sva tri naroda', kazala je u petak ujutro u izjavi za Hrvatski radio premijerka Kosor najavljujući da njezin ured i Ured hrvatskoga predsjednika od četvrtka rade na 'mogućoj zajedničkoj izjavi'.

Premijerka Kosor podsjetila je da je ustavna obveza hrvatskih vlasti brinuti se o Hrvatima iz BiH i da to 'ni na koji način nije i ne može biti miješanje' u unutarnje stvari susjedne države.

'Nećemo se umoriti od pozivanja svih relevantnih političkih čimbenika u BiH da ne odustanu od dijaloga i traženja rješenja koje će zaštititi ravnopravnost svih konstitutivnih naroda i prihvatiti političku volju svakog konstitutivnog naroda i građana i tako osigurati europsku budućnost BiH', rekla je Kosor, izražavajući ponovno potporu hrvatske Vlade 'punoj primjeni demokratskog načela poštivanja izvorne volje naroda'.

U Sarajevu je u četvrtak konstituiran Dom naroda parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u nepotpunom sazivu, u čemu su sudjelovale Socijaldemokratska partija (SDP), Stranka demokratske akcije (SDA), Hrvatska stranka prava (HSP) i Narodna stranka 'Radom za boljitak' (NSRzB).

Na sjednici su sudjelovala 33 od 36 dosad izabranih zastupnika iz sedam županija. Skupštine triju županija u kojima su većinu na izborima u listopadu 2010. godine osvojili HDZ BiH i HDZ 1990. dosad nisu imenovale zastupnike u federalni Dom naroda blokirajući tako uspostavu vlasti ukoliko u njoj ne bi sudjelovale te dvije stranke.

Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) sukladno ranije danom tumačenju izbornih pravila i propisa nije željelo izdati potvrde dosad izabranim zastupnicima u Domu naroda, inzistirajući da se to može obaviti tek kada svi budu izabrani. Prema federalnom ustavu, Dom naroda obuhvaća 58 zastupnika, po 17 iz reda svakog konstitutivnog naroda te sedam iz reda ostalih.

Dom naroda parlamenta Federacije BiH u četvrtak navečer potvrdio je izbor Živka Budimira iz Hrvatske stranke prava (HSP) za novog predsjednika toga entiteta, a nakon toga izabrana je nova vlada Federacije BiH koju čine ministri iz SDP, SDA, HSP i NSRzB. Nermin Nikšić iz SDP-a postao je novim predsjednikom federalne vlade.

Novu izvršnu vlast u Federaciji BiH u četvrtak je po žurnom postupku uspostavio blok stranaka okupljenih oko SDP-a, nakon što su propali višednevni pregovori vođeni s HDZ BiH i HDZ 1990. uz posredovanje Ureda visokog predstavnika (OHR) koji je izrazio žaljenje jer stranački čelnici nisu postigli dogovor o kompromisnom prijedlogu koji bi uspostavio široku vladajuću koaliciju u Federaciji.

Uspostava vlasti na državnoj razini i dalje je neizvjesna, jer stranke iz Republike Srpske koje imaju zastupnike u Parlamentu BiH odbijaju sudjelovati u koaliciji u kojoj neće biti HDZ BiH i HDZ 1990.