NIJEMCI I BRITANCI SUZDRŽANI

EU pozdravlja rezoluciju UN-a o Libiji

18.03.2011 u 09:17

Bionic
Reading

Europska unija pozdravila je u petak rezoluciju koju je izglasalo Vijeće sigurnosti UN-a u korist pribjegavanja sili u Libiji i izrazila spremnost da je provede, u granicama svojih ovlasti

'Pozdravljamo rezoluciju 1973 koju je usvojilo Vijeće sigurnosti UN-a', kazali su predsjednik EU-a Herman Van Rompuy i šefica europske diplomacije Catherine Ashton u priopćenju.

'Europska unija spremna je provesti tu rezoluciju u okviru svog mandata i svojih ovlasti', dodali su oni ističući da će to pitanje biti na dnevnom redu sastanka europskih ministara vanjskih poslova predviđenog za ponedjeljak u Bruxellesu, a potom i summita šefova država i vlada zemalja EU-a predviđena za četvrtak i petak.

Komentar se odnosi prije svega na sankcije protiv režima pukovnika Gadafija i mjere predviđene radi poštivanja embarga na oružje, sadržane u rezoluciji, kao i na vojnu intervenciju.

Rezolucija UN-a 'predstavlja jasan temelj članovima međunarodne zajednice radi pružanja zaštite civilnom stanovništvu', dodali su Van Rompuy i Ashton. 'Ističemo važnu ulogu Arapske lige i naših arapskih partnera. Njihova suradnja je ključna a njihova uloga jasno prepoznata u rezoluciji', ističe se dalje u priopćenju EU-a.

Vijeće sigurnosti UN je prihvatilo rezoluciju kojom se odobrava uspostava zone zabrane leta i 'sve nužne mjere' za zaštitu libijskih civila od napada snaga Moamera Gadafija. Rezolucijom se odobravaju praktično sve mjere osim kopnene intervencije, kako bi se zaustavili napadi koji mogu rezultirati civilnim žrtvama. Također se nameće embargo na oružje i zamrzava imovina libijskih čelnika.

U tekstu rezolucije poziva se države da 'uspostave zabranu leta u zračnom prostoru Libijske Arapske Džamahirije da se zaštite civili'.

Također se daju ovlasti članicama UN-a da poduzmu 'sve nužne mjere da zaštite civile i područja naseljena civilima, koja su pod prijetnjom napada u Libijskoj Arapskoj Džamahiriji, uključujući Bengazi, a isključuju se strane okupacijske snage u bilo kojem obliku, na svim dijelovima libijskog teritorija'.

Nacrt rezolucije predložili su Francuska, Velika Britanija i Libanon, kao jedina arapska članica Vijeća, a SAD se snažno založio za njezino brzo prihvaćanje.

Od 15 članica Vijeća sigurnosti, 10 je glasovalo za rezoluciju, nijedna nije bila protiv, a pet je bilo suzdržano - stalne članice Rusija i Velika Britanija te Indija, Brazil i Njemačka.

Francuski ministar vanjskih poslova Francois Fillon najavio je da će Francuska, ako rezolucija bude usvojena, poduprijeti vojnu akciju protiv Gadafija u roku od nekoliko sati. SAD je objavio da priprema akciju, a od nekoliko arapskih zemalja se očekuje da pruže logističku potporu akciji. Dužnosnik talijanske vlade izrazio je spremnost Italije da svoje vojne baze stavi na raspolaganje za akciju. BBC izvješćuje o tome kako se očekuje da će prve zračne udare izvesti francuske i britanske snage.

Odluka Vijeća sigurnosti UN-a donesena je u trenutku kada Gadafijeve snage napadaju Bengazi, ključno uporište pobunjenika na istoku Libije. Gadafi je putem radija poručio stanovnicima Bengazija da njegove snage noćas dolaze i da 'neće imati milosti ni suosjećanja prema onima koji im pruže otpor'.

Washington, koji je prvotno okolišao oko potpore vojnom uplitanju u Libiji, postao je snažan zagovornik rezolucije nakon što ju je podržala Arapska liga što je, po riječima državne tajnice Hillary Clinton, 'promijenilo igru'.

Nedavnim napredovanjem Gadafijevih snaga prema istoku, u Obaminoj administraciji rastao je konsenzus da nametanje 'no-fly' zone više neće promijeniti stanje te da su potrebni agresivniji zračni udari protiv Gadafijevih tenkova i teškog topništva, što je opcija nazivana 'no-drive' zonom. SAD i njegovi saveznici također bi mogli poslati vojne savjetnike za obuku pobunjenika, rekao je jedan američki dužnosnik za New York Times

Gadafi je u četvrtak u intervjuu za Portugalsku radioteleviziju odbacio UN-ovu prijetnju akcijom.

'Vijeće sigurnosti UN-a nema mandata. Mi ne priznajemo njihove rezolucije', rekao je Gadafi.

Upozorio je da bi vojna akcija predstavljala 'kolonizaciju bez opravdanja' te da bi imala 'teške posljedice'.

Njemačka je priopćila u petak kako se suzdržala u glasovanju o prihvaćanju rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o zabrani leta nad Libijom zbog 'značajnih opasnosti i rizika' u vojnoj akciji protiv Moamera Gadafija.

Ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle izjavio je u priopćenju nakon usvajanja rezolucije da njemačke trupe 'neće sudjelovati u vojnoj operaciji u Libiji'.