LIBIJA PRIJETI ODMAZDOM

Amerikanci i Francuzi žele bombardirati Gadafijeve snage

17.03.2011 u 18:11

Bionic
Reading

Sjedinjene Države su, učinivši oštar zaokret u tonu, zatražile od UN-a da odobri ne samo zonu zabrane leta u Libiji nego i zračne udare na libijske tenkove i teško topništvo, rekli su dužnosnici SAD-a u četvrtak

SAD je zauzeo oštrije stajalište u korist vojne akcije nakon iscrpne interne rasprave u okviru Obamine administracije i u trenutku u kojem libijska oporba traži da joj se odmah pruži pomoć kako bi spriječila da pobunjenički glavni grad Bengazi padne u ruke snaga lojalnih libijskom čelniku Moameru Gadafiju.

Sjedinjene Države su zaključile da treba provesti zonu zabrane leta ali i druge mjere koje uvelike nadilaze zonu, uključujući zračne udare na libijske tenkove i teško topništvo, rekli su dužnosnici SAD-a.

SAD traži i UN-ovo odobrenje za druge mjere koje se razmatraju, uključujući prebacivanje zamrznute Gadafijeve imovine libijskim pobunjenicima za kupovinu oružja i pooštrovanje embarga na izvoz oružja u Libiju.

Državni podtajnik William Burns rekao je da Sjedinjene Države podržavaju sve međunarodne mjere za rješavanje libijske krize osim izravne kopnene intervencije, odnosno slanja vojnika na libijski teritorij. On je rekao da je Washington zabrinut da bi se Gadafi mogao "vratiti terorizmu i nasilnom ekstremizmu" i izazvati dodatnu nestabilnost na Bliskom istoku.

U bilo kojem prihvaćenom vojnom planu aktivno moraju sudjelovati članice Arapske lige. "One moraju učiniti više od same podrške", rekao je jedan visoki dužnosnik SAD-a.

O eventualnim napadima na Gadafijeve snage oglasio se i francuski premijer Francois Fillon koji je zatražio vojnu intervenciju čim bude izglasana rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a.

NATO: NIJE KASNO ZA INTERVENCIJU U LIBIJI

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen izjavio je u četvrtak u Varšavi kako misli da nije kasno za intervenciju u Libiji, no da puno toga ovisi o UN-u.

"Vrijeme je ključno, vrijeme ističe, no ne mislim da je kasno", rekao je Rasmussen na konferenciji za novinare. "Puno toga će ovisiti o odluci Vijeća sigurnosti UN-a", dodao je.

"Ne mogu zamisliti da međunarodna zajednica i UN mirno stoje dok libijski režim nastavlja napadati civile", istaknuo je Rasmussen

Glavni tajnik je ranije rekao da NATO nije želio intervenirati u Libiji, ali da se priprema za sve mogućnosti.

Ponovio je uvjete NATO-a za intervenciju - postojanje "jasne potrebe" za djelovanje Saveza, regionalna potreba i čvrsta zakonska osnova, odnosno UN-ov mandat, rekao je Rasmussen

LIBIJA PRIJETI ODMAZDOM NA SREDOZEMLJU

Libijsko ministarstvo obrane zaprijetilo je u četvrtak da će napasti civilni i vojni zračni i pomorski promet na Sredozemlju u slučaju strane vojne operacije, izvijestila je agencija Jana.

"Svaka strana vojna operacija protiv Libije izložit će opasnosti zračni i pomorski promet na Sredozemlju", rekao je glasnogovornik ministarstva, prenosi agencija Jana.

"Svaki civilni i vojni objekt bit će na meti libijske protuofenzive", dodao je. "Sredozemlje će biti izloženo velikoj opasnosti, ne samo kratkoročno već i dugoročno".

To upozorenje je stiglo dok petnaest država članica Vijeća sigurnosti UN-a u četvrtak trebaju izglasati plan rezolucije koji predviđa vojne mjere zaštite civila u Libiji, ali ne i okupaciju libijskog teritorija.