BRANITELJ NA SRBIJANSKOM SUDU

Suđenje Veljku Mariću nastavlja se 5. travnja

17.03.2011 u 15:25

Bionic
Reading

Suđenje hrvatskom branitelju Veljku Mariću, kojemu se pred vijećem za ratne zločine višeg suda u Beogradu sudi za ratni zločin, trebalo bi biti nastavljeno 5. travnja, izjavio je u četvrtak za Hinu Marićev odvjetnik Đorđe Dozet

Dozet je naveo kako se očekuje da bude nastavljen dokazni postupak započet u studenome 2010. i odmah prekinut kako bi se odlučilo o zahtjevu Hrvatske za Marićevo izručenje.

Srbijanski prizivni sud potvrdio je potkraj siječnja odluku prvostupanjskog suda da odbije izrudžbeni zahtjev i to je bio drugi put da sud odlučuje o Marićevu slučaju, nakon što je prvi put odlučeno da prvostupanjska odluka o njegovu neizručenju bude ukinuta i vraćena na ponovno razmatranje.

Marić se nalazi u pritvoru u Beogradu otkako je u travnju prošle godine uhićen na srbijansko-bugarskoj granici pod optužbom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u listopadu 1991. u selu Rastovcu u grubišnopoljskoj općini. Dokazni postupak započet je 15. studenoga 2010. na suđenju u Beogradu, nakon čega je nastavak postupka odgođen do odluke o hrvatskom izrudžbenom zahtjevu.

Na početku suđenja 7. listopada Marić je pred spomenutim vijećem odbacio navode u optužnici, izjavivši da nije kriv.

Optužnicom od 12. kolovoza 2010. Marić se tereti da je kao pripadnik hrvatskih oružanih postrojba, 77. grubišnopoljskoga samostalnog bataljuna, u akciji 'čišćenja' sela Rastovca 31. listopada 1991. u vojnoj odori i naoružan ušao u kuću obitelji Slijepčević te hicima iz automatske puške ubio Petra Slijepčevića u nazočnosti njegove supruge Ane.

Optužnici je prethodio zahtjev srbijanskoga državnog odvjetništva, podnesen 19. travnja 2010, za provedbu istrage protiv Marića, koji je 18. travnja uhićen u Dimitrovgradu na graničnom prijelazu između Srbije i Bugarske, otkada je u pritvoru.

U optužnici se tvrdi da su, tijekom oružanih sukoba na grubišnopoljskom području između hrvatskih postrojba i srpskih snaga, pripadnici hrvatskih postrojba u akciji 'Otkos' u rujnu i listopadu 1991. u više organiziranih napada opljačkali i spalili više od 30 sela.

Srbijansko je odvjetništvo 1. studenoga objavilo da je podnijelo zahtjev za provedbu još jedne istrage protiv Marića zbog sumnje da je u rujnu 1991. na grubišnopoljskom području počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika.

Govoreći o drugoj istrazi koja se vodi protiv Marića, Dozet je objasnio kako je ona, bez obzira na zahtjev za izručenje o kojemu se u međuvremenu odlučivalo, vođena sve vrijeme te da su u nekoliko navrata saslušavani svjedoci.