KOSOR I HDZ U BANANI

Završetak pregovora tek u listopadu?!

17.03.2011 u 14:04

Bionic
Reading

Postoje ideje unutar Europske unije da pregovori Hrvatske s Europskom unijom zbog poglavlja 23 Pravosuđe i temeljna prava budu završeni tek u listopadu, suprotno nadanjima premijerke Jadranke Kosor i vladajućeg HDZ-a koji sve nade polažu u 21. lipnja ove godine

'Nacionalni odbor za praćenje pregovora s Europskom unijom ima svoju komunikaciju i s Bruxellesom i s Europskom komisijom i različitim drugim segmentima te smo razgovarali o tome i tu postoje signali odnosno ideje da se umjesto u lipnju pregovori zaključe tek u listopadu', rekla je predsjednica toga odbora Vesna Pusić nakon sjednice u Hrvatskom saboru. Riječ je o tri ili četiri zemlje koje su skeptične oko mogućnosti Hrvatske.

Ona je rekla da će ona učiniti sve da se pregovori završe što prije. Zbog toga je, kaže, na Nacionalnom odboru dogovoren cijeli niz aktivnosti, a ona je o tome napisala jednu promemoriju predsjedniku države i predsjednici Vlade. Istaknula je kako je diplomatsko-politička aktivnost vrlo važna na kraju pregovora. 'To je apsolutno jasno i nije nimalo čudno ako se ulazi u jednu političku asocijaciju da ima političkog posla', rekla Pusić. Očito je, navodi Pusić, da uz reformsko-organizacijski posao na koji se odnose mjerila, članstvo u EU je politička tema i postoje i politički argumenti.

'Osim ispunjavanja mjerila treba odraditi i političko-diplomatski dio posla, i to na najvišoj razini, a tu su ključne figure predsjednik države i predsjednica Vlade', poručila je Pusić.

Inače tri poglavlja: o regionalnoj politici, poljoprivredi i ribarstvu su spremna za zatvaranje na međuvladinoj konferenciji koja je previđena za travanj. Tu ne bi trebalo biti problema osim eventualno ako se netko ne predomisli u posljednji tren po pitanju ribarstva.

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini pozvao je u četvrtak Hrvatsku i europske institucije da udvostuče napore kako bi do kraja lipnja zaključila pregovore o pristupanju Europskoj uniji, što je uvjet da bi ugovor o pristupanju Uniji mogao biti potpisan tijekom jeseni, prenosi Hina.

'U protivnom ulazimo u razdoblje neizvjesnosti koje će obilježiti i zamor od proširenja koji postoji kod nekih članica EU', kazao je Frattini, dodajući kako je to ujedno i njegova najveća briga kada je riječ o nastavku procesa europskih integracija.