GADAFI U POHODU NA BENGAZI

U unakrsnoj vatri ubijeno najmanje 30 civila

17.03.2011 u 12:08

Bionic
Reading

Jedna strana, Gadafijeva, raste i napreduje, napada strahovito pobunjenike i prijeti cijelome svijetu, a najviše francuskom predsjedniku. Druga, pak, pobunjenička, povlači se i strahuje moleći međunarodnu zajednicu da spriječi krvoproliće. Spominje se i mogući genocid. Danas se odvija odlučujuća borba za Misratu. Kako strani mediji javljaju, najmanje 30 žena, djece i starijih osoba je ubijeno u unakrsnoj vatri oko grada Ajdabiyah, 150 kilometara od Bengazija

Rat je ovo, napisali smo već to, koji ne možemo pratiti iz prve ruke. Imamo samo pozadinske snimke novinara koji su se približili ili sprijateljili s opozicijom libijskoga diktatora. Možda ćemo više moći vidjeti kada, vrlo skoro, započne bitka za Bengazi, grad u kojem je pobuna i započela, a na koji Gadafijeve trupe, da se slikovito izrazimo, već mogu bacati i kamenje koliko su mu blizu.

Najmanje 30 žena, djece i starijih osoba ubijeno je u unakrsnoj vatri oko istočnog grada Ajdabiyah, koji je oko 150 kilometara južno od Bengazija.

Očevidac je rekao kako je u bolnici vidio 30 mrtvih žena, djece i starijih muškaraca.

'Svi su bili civili, a ne pobunjenici', rekao je svjedok Abdel Bari Zewi, i dodao da se u bolnici nalazi i stotinjak ranjenih.

Prema posljednjim informacijama, Gadafijeve snage su okružile Ajdabiyah iz svih smjerova, žestoke borbe vode se između pobunjenika i Gadafijevih brigada na istočnim i južnim djelovima.

Mnogi smatraju da će se u Bengaziju voditi nekakav partizanski ili gerilski rat, kuću po kuću. Ali Gadafi je dao posljednju opomenu i ultimativno zatražio od oporbe da ga napusti, pretpostavlja se, da u njemu zavlada strah (što se i potencira izjavama pukovnika Gadafija televiziji LBC u Tripoliju da je zahvalan domoljubima koji mu javljaju gdje se neprijatelji kriju u Bengaziju) jer se misli kako Gadafi nema snage zauzeti ga bez velikih žrtava.

Da pošalje još snažniju poruku, Gadafi za danas najavljuje konačnu bitku za Misratu. Istovremenu libijski veleposlanik pred UN-om, Ibrahim Dabashi, prvi diplomat koji je iskazao nelojalnost režimu i prešao u oporbu, upozorava da će, ako međunarodna zajednica ne intervenira, i to hitno, u Libiji doći do velikoga krvoprolića, čak i do 'genocida'. Ovaj diplomat tvrdi da Gadafi ima veliku snagu plaćenika, pridošlih iz nekoliko afričkih građanskih ratova, koji u koloni od 400 vozila idu do okruženog uporišta Ajdabiye, 160 kilometara od Bengazija, sa zadaćom da pobiju sve koji im se suprotstave.

Progadafijeve snage

Traje i propagandni rat: pobunjenici kažu da su u Tripoliju (imaju dva zrakoplova) ranili dva Gadafijeva sina, Saadija i Jamisa, te da je uništen aerodrom u Sirti, Gadafijevu rodnom gradu. Puno uvjerljivije su priče da su pobunjenici u nezavidnoj situaciji nakon početnih bombardiranja zračne luke u Bengaziju. Još jedan Gadafijev sin, zapovjednik vladinih snaga Saif al Islam, na televiziji izjavljuje da imaju vrlo kompromitirajuće informacije o načinu financiranja predsjedničke kampanje francuskoga predsjednika Nicolasa Sarkozyja

Strani novinari u žarištu sukoba

Nitko zapravo ne vjeruje da će Gadafi održati riječ i poštivati one koji su mu se suprotstavili, a koje će zahvatiti najavljeno pomilovanje. Budući da je Libija čista pustinja, pobunjenici i nemaju drugog izbora nego se skloniti u gradovima i voditi nefrontalne bitke. Egipat, Tunis i Alžir, već su to najavile, neće dopustiti prelijevanje rata na svoj teritorij.

U Bengaziju, Darni, Al Baidi i Tobruku, gradovima pobune, još ima volje za oružanu borbu. Ako u idućim satima ne dođe do masovnog povlačenja prema egipatskoj granici, kaže Reutersu Yazid Sayig, libijski stručnjak za povijest i profesor King's Collegea u Londonu, doći će do dugog i krvavog rata.