Svijet ZBOG ZLOČINA U BIH

U SAD-u uhićena muslimanka rođena u Hrvatskoj

Američka je policija u utorak u saveznoj američkoj državi Kentucky uhitila 51-godišnju ženu, rođenu u Hrvatskoj, osumnjičenu za ratne zločine počinjene tijekom rata u BiH, prenose u četvrtak lokalni američki mediji pozivajući se na policijske izvore

Američki mediji identificiraju je kao Azru Bašić koja živi u Stantonu u Kentuckyju i navode, pozivajući se na sudsku dokumentaciju, da je osumnjičena za zlostavljanje i ubojstvo Srba u zatočeničkom logoru u BiH u razdoblju od travnja do lipnja 1992. godine te da je uhićena temeljem tjeralice iz BiH.

Interpol je locirao Bašić u Kentuckyju još 2004. godine, a sud u BiH izdao je međunarodni uhidbeni nalog u listopadu 2006. godine. BiH je SAD-u uputio zahtjev za izručenjem u veljači 2007. godine, a na američki zahtjev dodatnu dokumentaciju o počinjenim zločinima vlasti BiH dostavile su prošle godine.

Američka je lokalna policija tek otkrila da je uhićena u utorak u Kentuckyju, a mediji prenose da je, prema dokumentaciji okružnog suda u Lexingtonu, 51-godišnja žena sudjelovala u okrutnim zločinima dok je bila zapovjednica u hrvatskim snagama u BiH. U pratećoj sudskoj dokumentaciji navode se iskazi svjedoka po kojima je osobno ubila jednog pretučenog srpskog muškarca tako što mu je prerezala vrat, a nakon toga je prisilila druge zatočenike da ližu krv ubijenog. U dokumentaciji se navodi niz drugih okrutnih djela koja joj se stavljaju na teret, poput paljenja ruku i lica zatočenika, urezivanje križa s četiri slova C na čelo i leđa zatočenih, rezanje uha i lizanje stakla.

Bašić je rođena kao Azra Alešević 1959. godine u Rijeci, prenose mediji koji ne navode čije državljanstvo ima. Od podataka navode da ima vozačku dozvolu izdanu u Kentuckyju te da je evidentirana u poreznom sustavu u koji se upisuju američki državljani te strani s dozvolom rada i boravka.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još