NETANYAHU ODGOVARA KRITIČARIMA

Zaplijenjeno oružje dokaz je potrebe blokade Gaze

16.03.2011 u 22:20

Bionic
Reading

Izrael je u srijedu pokazao suvremeno oružje koje je, kako kaže, našao na teretnom brodu zaustavljenom u Sredozemlju i ukazao da je nađeno oružje dokaz potrebe za blokadom Pojasa Gaze.

"Svima onima koji su postavljali pitanja, napadali i kritizirali Izrael zbog zaustavljanja brodova na putu za Gazu kako bi ih se pregledalo ovdje je odgovor", rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u luci Ashdod gdje su izložene rakete na navođenje, topničko streljivo i streljivo za pješačko naoružanje.

"Njegovo porijeklo je u Iranu, prošlo je kroz Siriju i bilo na putu terorističkim elementima u Gazi. No njihov konačni cilj su bili izraelski civili", rekao je Netanyahu. "Naša je obveza, ne samo pravo, da zaustavimo te brodove i uklonimo njihovo oružje".

Izrael održava kopnenu i morsku blokadu Pojasa Gaze, područja pod kontrolom islamističkog pokreta Hamasa koji se protivi postizanju mirovnog sporazuma s Izraelom. Izraelski komandosi ukrcali su se u utorak u njemački trgovački brod u Sredozemnom moru koji je prevozio oružje za palestinske militante u Pojasu Gaze, priopćila je vojska.

Vojna glasnogovornica je izjavila da izraelske snage nisu naišle na otpor kada su presrele brod "Victoria" na udaljenosti od oko 200 milja od Izraela. U priopćenju se također navodi da je "različito oružje na brodu bilo namijenjeno terorističkim organizacijama koje djeluju u Pojasu Gaze". Oružje se, po tvrdnjama Izraela, trebalo iskrcati u Egiptu i potom prokrijumčariti u susjednu Gazu.

Iran izraelske tvrdnje o porijeklu oružja odbacuje a Sirija, kao ni Hamas, za sada nisu komentirali događaj.