160.000 DOLARA ZA LET

Bankari basnoslovno plaćaju bijeg iz Japana

16.03.2011 u 12:35

Bionic
Reading

Strani bankari u Japanu očajnički traže karte za komercijalne i čarter letove u bilo kojem smjeru. Zbog straha od radijacije iz nuklearke Fukushima, Zemlju Izlazećeg Sunca dosad su napustili djelatnici BNP Paribasa, Standard Chartereda i Morgan Stanleyja, svjedoče Reutersovi izvori

Stranci čine mali dio osoblja većine stranih banaka u Tokiju – prema nekim procjenama, manje od 10 posto. No mnogi od njih drže vodeće pozicije u bankama te njihov odlazak može imati značajan učinak na poslovanje.

'Broj stranih bankara u Tokiju naglo se osuo. Ovisno o tome koliko će izbivati iz zemlje, posljedice bi mogle biti velike', izjavio je jedan bankar za Reuters.

Dok bankari napuštaju Japan, privatni avioprijevoznici trljaju ruke. Potražnja za njihovim uslugama porasla je toliko da su u mogućnosti određivati basnoslovne cijene – jedan vlasnik čarter tvrtke naplatio je više od 160 tisuća dolara za let od Tokija do Hong Konga, pri čemu je u avionu bilo 14 osoba.

'Dobio sam zahtjev da prevezem 14 ljudi u Hong Kong. Let je trajao pet sati i pet minuta, a oni nisu ni pitali za cijenu', rekao je Jackie Wu, izvršni direktor Hong Kong Jeta.

Radijacija iz Fukushime uvukla je strah u kosti i paniku širom zemlje. Ulice Tokija, inače pretrpane, sada su gotovo prazne. Velik broj letova za Tokio otkazan je, a veleposlanstva upozoravaju svoje državljane da napuste ili izbjegavaju regiju.

Međunarodna asocijacija bankara sa sjedištem u Tokiju, koja okuplja 16 velikih investicijskih banaka, priopćila je da nijedna njihova članica nije prestala s radom niti naredila evakuaciju djelatnika.

'Promatramo razvoj događaja, ali trenutno nema promjena u našem poslovanju', izjavio je Christopher Knight, izvršni direktor za Japan banke Standard Chartered, napominjući novinarima Reutersa da je njegov ured 'otvoren i pun djelatnika'.

Ostale banke, uključujući Citigroup, J. P. Morgan i Morgan Stanley, također tvrde da posluju kao i inače.

No novinari su razgovarali s čak 14 bankara koji su pobjegli ili pokušavaju pobjeći u Hong Kong, Singapur i Seul. Jedan od njih, iz sigurnosti Hong Konga, navodi da je sada ionako nemoguće privući investitore.

Odlazak stranih bankara iz Japana nije služben, ali središnjice banaka pomažu svojim djelatnicima i članovima njihovih obitelji u nastojanjima da napuste zemlju.

'Na kraju krajeva, njihov je izbor hoće li otići ili ostati', kaže bankar jedne europske investicijske banke. Upitan tko donosi odluku da ode, odgovara: 'A tko ne? Svatko nastoji pobjeći. Zar vi ne biste?'