NIKARAGVA

Crkva protiv kandidature sandinista Ortege

16.03.2011 u 15:36

Bionic
Reading

Nikaragvanska biskupska konferencija oštro je kritizirala državno izborno povjerenstvo u zemlji zbog prihvaćanja ponovne kandidature sandinista Daniela Ortege za predsjednika, javlja IKA

Predsjednik BK Nikaragve, nadbiskup Leopoldo Brenes, optužio je izborno povjerenstvo i Vrhovni sud u Managui jer su 14. ožujka zakazali kao kontrolne instance. 'Da su se institucije držale smjernica Ustava, ne bi pokrivale ovu protuzakonitu kandidaturu', rekao je Brenes.

U veljači je vladajuća Sandinistička fronta nacionalnog oslobođenja (FSLN) Ortegu ponovno istaknula kao svog kandidata za predsjednika. Prema Ustavu, sadašnji predsjednik ne može na predstojećim izborima 6. studenoga nastupiti kao kandidat, jer drugi mandat predsjedništva nije predviđen aktualnim propisima.

Ortega, čija stranka ima većinu u izbornom vijeću, zatražio je prije nekoliko mjeseci da se taj članak Ustava promijeni. Oporba ga je optužila za kršenje Ustava, a nikaragvanski biskupi ocijenili su kandidaturu nezakonitom. Inače, Crkva ne podržava Ortegu ne samo zbog ideoloških razloga i njegova neprijateljstva prema konzervativnim crkvenim strukturama, već i zbog korupcije i nedemokratskog postupanja.