SKANDAL OKO BRADLEYA MANNINGA

Zatvorsko iživljavanje nad Wikileaksovim izvorom

16.03.2011 u 12:28

Bionic
Reading

Očito nije potrebna Kuba da bi se primjenjivale metode iz Guantanama. Američka vojska već mjesecima drži Bradleya Manninga u samici pod izlikom da može nauditi sebi, unatoč opetovanim savjetima vojnih psihologa da za to nema razloga. Udruga američkih liječnika je digla glas, baš kao i Manningov otac. Obama se pravi slijep i gluh

Vodeća liječnička udruga SAD-a Doktori za ljudska prava izrazila je zabrinutost zbog načina na koji se tretira Bradley Manning, američki vojni obavještajac koji je Wikileaksu proslijedio brdo tajnih diplomatskih dokumenata. Metode se bez pretjerivanja mogu opisati kao mučenje, a situaciju dodatno začinjava činjenica da vojni psiholozi prešutno pristaju na nehumane uvjete pod kojima je Manning zatvoren u Quanticu, premda su u nekoliko navrata pristojno savjetovali da bi ih trebalo promijeniti.

Dakako, stiješnjeni su između dvije lojalnosti – prema vojnoj komandi i prema profesionalnoj etici. Doktorska udruga ih svejedno ne razrješava odgovornosti: 'Iako službeno ne podržavaju metode koje se primjenjuju nad zatvorenikom, vojni psiholozi ga svejedno nastavljaju ispitivati i dostavljati izvješća vladi, postajući tako sudionicima u nepravdi. To što okrutan i nehuman tretman ne zovu okrutnim i nehumanim tretmanom je kršenje liječničke etike.'

Osim Doktora za ljudska prava, glas je pustio i Manningov otac. 'To što se događa je toliko šokantno da sam izašao iz anonimnosti naše obitelji i morao reći – ne, prešli ste granicu. Ovo je naprosto krivo', izjavio je za američku televiziju zabrinuti roditelj povlačeći paralelu sa zatvorom Guantanamo. 'Brinemo se za ljude u kubanskom zatvoru, a ovdje imamo nekoga u svojoj zemlji, pod svojom kontrolom, a tretiramo ga na isti način', kaže dalje otac.

Pentagon čitavo vrijeme provlači tezu da je odmetnuti vojnik prijetnja samom sebi te da je 23-satna svakodnevna samica, provjeravanje u periodima od pet minuta plus prisiljavanja na golo defiliranje pred stražom nužno za njegov boljitak. Isto ponavlja i Obama, no bjelodano je da je kontroverza oko načina na koji se mladić tretira podijelila i najuži krug oko predsjednika.

Glasnogovornik Bijele kuće P. J. Crowley podnio je ostavku pred dva dana zbog izjave da su Manningovi zatvorski uvjeti kontraproduktivni i glupi. Objasnio je usput kako štete američkoj međunarodnoj reputaciji, globalnom položaju i ulozi svjetskog lidera. 'Primjena moći u današnjim izazovnim vremenima i nemilosrdnom medijskom okruženju mora biti mudra i konzistentna s našim zakonima i vrijednostima', objasnio je sada već bivši glasnogovornik, koji je zbog dvije-tri rečenice izgubio posao.

Režim maksimalne sigurnosti pod kojim se nalazi Wikileaksov izvor za mnoge je istovjetan mučenju. Tako i za Daniela Elsberga koji je u sedamdesetima raspačavao Pentagonove dokumente vezane za rat u Vijetnamu. Situaciju ispituju i Ujedinjeni narodi, no oni su baš toliko utjecajni u Bijeloj kući koliko i Ban Ki-Moonova futrola za naočale.