DOVEDENA STRUJA DO REAKTORA 2

Ubrizgavanje vode malo smanjilo radijaciju u Fukushimi

Bionic
Reading

Visoke razine radijacije detektirane su u području 30 kilometara udaljenom od nuklearke Fukushima, javila je japanska televizija NHK, citirajući japansko Ministarstvo zdravstva. Šestosatno izlaganje toj razini radijacije izjednačeno je sa gornjom granicom sigurnosti kada je u pitanju godišnja razina apsorpcije

Razina radijacije u Fukushimi malo je pala nakon što su vatrogasni kamioni zgradu reaktora 3 zalili vodom.

Tvrtka Tokyo electric power potvrdila je da je razina radijacije na zapadnom ulazu u nuklearku Fukushimi pala za na 292 milisiverta po satu.

Takve brojke rezultat su višesatne operacije u kojoj se pumpama voda ubrizgavala u zgradu reaktora 3. Iz TEPCO-a su kazali da se nakon ubrizgavanja vode iz zgrade isparavalo, što bi trebao biti znak uspjeha operacije.

Prema još nepotvrđenim informacijama, japanske su vlasti IAEA-u navodno obavijestile kako su inženjeri u Fukushimi uspjeli položiti vanjski kabel za struju kako bi je spojili s zgradom reaktora 2. Inženjeri će pokušati spojiti struju na zgradu reaktora 2 čim završi polijevanje vodom reaktora 3. 'Polijevanje vodom je nakratko zaustavljeno u oko 20 sati po lokalnom vremenu', stoji u priopćenju IAEA-e koja je u stalnom kontaktu s japanskim vlastima.

Dužnosnik tvrtke Tokyo electric power koja upravlja nuklearkom Fukushimi kazao je da, sudeći prema fotografijama snimljenim iz zraka, u bazenu iskorištenog goriva reaktora 4 ipak ima vode. Drugi dužnosnik iste tvrtke kazao je: 'Ne možemo reći koliko je vode ostalo, ali nemamo informacije da su gorive šipke u dodiru s atmosferom.'

Američki predsjednik Barack Obama u četvrtak je iznenada posjetio japansku amabasadu u Washingtonu gdje se upisao u knjigu žalosti. Obama je na konferenciji za tisak je izrazio uvjerenje da će se Japan oporaviti od potresa, tsunamija i nuklearne krize, te istaknuo da SAD šalje sve raspoložive resurse kako bi pomogao Japanu u rješavanju krize.

Dužnosnici administracije su kazali da 11 američkih nuklearnih stručnjaka surađuje s japanskom vladom, te da je SAD poslao kao pomoć 17,000 tona opreme.

"Agresivno radimo kako bismo podržali japanskog saveznika u ovo vrijeme izuzetnih izazova. Američka vojska, koja radi 24 sata, do sada je letjela u stotinama misija, pomažući spasilačke napore", rekao je Obama, kazavši novinarima da je naredio "sveobuhvatni" pregled američkih nuklearnih postrojenja, u kojima su ukupno 104 reaktora.

Obama je također naglasio kako SAD ne očekuje da prijetnja od opasne razine radijacije stigne do američkih obala, te da se Amerikanci ne moraju posebno pripremati za to, osim ostati informirani.

CBS javlja da su putnici iz Japana aktivirali detektore za radijaciju na aerodromu O'Hare u Chicagu. Navodno je razina radijacije jako mala.

Istovremeno japanska je policija izašla sa novim službenim brojkama žrtvi katastrofalnog potresa i tsunamija. Prema zadnjim brojkama u potresu i tsunamiju poginulo je 5.692 osoba, dok ih se 9.506 smatra nestalima. No broj nestalih odnosi se samo na one mrtve koji su prijavljeni policiji.

JAPANU PREOSTALO 48 SATI ZA SPREČAVANJE KATASTROFE

Japanu je preostalo 48 sati da rastuću nuklearnu krizu stavi pod kontrolu i spriječi katastrofu u rangu Černobila, piše Telegraph citirajući francuskog stručnjaka za nuklearnu energiju.  'Idućih 48 sati bit će odlučujući. Pesimističan sam jer niti jedan pokušaj, još od nedjelje, nije uspio', rekao je Thierry Charles iz francuskog Insituta za zaštitu od radijacije i nuklernu sigurnost. Charles ocjenjuje da je dosegnuta granica 'visokog rizika', ali još uvijek nije sve izgubljeno. Maksimalna razina radioaktivnosti bila bi u rangu one iz Černobila, rekao je Charles.

Francois Baroin, glasnogovornik francuske vlade, dijeli zabrinutost svog sunarodnjaka. 'U najgorem slučaju, učinak bi mogao biti gori od onog u Černobilu'... Nemojmo se zavaravati. Oni su očito izgubili kontrolu', rekao je Baroin.

Japan su pogodili novi potresi - jačine 5.6 i 5.9 stupnjeva po RIchteru - koji su se osjetili u Tokiju i Fukushimi, a Japanska nuklearna agencija priopćila je da je stanje u reaktoru 4 nuklearke Fukushima vrlo zabrinjavajuće.

Propali su napori japanske policije da vodenim topom ohladi pregrijani reaktor nuklearke Fukushima. Kamion s vodenim topom povučen je zbog radijacije, izvijestila je NHK. Istovremeno, tvrtka za upravljanje nuklearkom, Tepco, poručila je da se nad reaktorom 2 diže bijeli dim, što je znak da je vodeni top učinkovit u hlađenju bazena s gorivom.

Ozračeni putnici iz Japana

Kod oko 25 putnika koji su iz Japana doputovali na Tajvan utvrđene sublago povećane razine radijacije. Vlasti Južne Koreje ranije suizvijestile da su kod troje putnika iz Japana utvrdile neubičajenovisoke razine radijacije. Kod pedesetgodišnjeg Japanca po dolasku uzračnu luku Incheon očitana je radijacija iznad 1 mikrosieverta nanjegovu šeširu i kaputu, što je nekoliko puta više od uobičajenih.Vjeruje se da je Japanac živio na području Fukushime. Očitane razineradioaktivnosti ne predstavljaju opasnost za javno zdravlje te ćeputnici biti pušteni, izvijestili su mediji.

U sjeni oprečnih informacija o (ne)učinkovitosti vodenog topa, stiže i vijest da nije realizirana posljednja u nizu ideja, ona o zalijevanju reaktora vodom iz zemlje. Od toga se odustalo nakon što procjene da bi izvedba bila preteška, osobito u uvjetima povišene radijacije.

Japan znao da reaktori neće izdržati prirodnu katastrofu?

U međuvremenu, svijet je obišla vijest da je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) upozorila Japan prije više od dvije godine da bi jak potres mogao predstavljati "ozbiljan problem" za njegove nuklearne centrale. Pokazala je to povjerljiva diplomatska bilješka koju je objavio WikiLeaks a prenosi britanski dnevnik Telegraph.

Američko diplomatsko izvješće otkriva da se stručnjak IAEA zabrinuo što su japanski reaktori konstruirani da mogu odoljeti potresima do jačine 7 stupnjeva. Prema tom dokumentu, dužnosnik IAEA je na sastanku Skupine za zaštitu i nuklearnu sigurnost G8 u Tokiju 2008. rekao da su kriteriji sigurnosti Japana zastarjeli.

"On je objasnio da su propisi o nuklearnoj sigurnosti revidirani samo tri puta u 35 godina te da ih IAEA preispituje", pisalo je u izvješću iz tog razdoblja. "Dužnosnik je također zabilježio da su nedavni potresi bili u nekim slučajevima iznad granica predviđenih za neke nuklearne centrale te da se radi o ozbiljnom problemu koji sada uvjetuje radove na seizmološkoj sigurnosti", dodaje se u dokumentu.

Japanska vlada je reagirala oformivši centar za odgovore na hitna stanja u postrojenju Fukushima ali je centrala i dalje bila sposobna podnijeti potrese do 7 stupnjeva, piše Telegraph.

Helikopteri zalili reaktore 3 i 4

Helikopteri japanske vojske pokušali su u četvrtak ujutro velikim količinama vode ohladiti reaktore 3 i 4 nuklearne elektrane Fukushima, prikazala je televizija NHK.

Helikopteri su nadletjeli elektranu i u četiri navrata ispustili oko 7.500 litara vode na oštećene reaktore 3 i 4, pokazale su snimke. Zasad nema informacija je li ta operacija uspjela. Raniji pokušaj da se u akciju hlađenja reaktora uključi helikopter propao je jer je iznad elektrane utvrđena previsoka doza radioaktivnog zračenja.

Stanje se u međuvremenu dodatno pogoršalo. Japanska Agencija za nuklearnu sigurnost izrazila je sinoć zabrinutost za stanje skladišta za iskorišteno nuklearno gorivo u reaktoru 3, navodeći da bazeni u reaktorima broj tri i četiri ključaju. Moguće je i da u bazenu reaktora 4 više uopće nema vode. Ukoliko iskorištene gorive šipke ne budu ohlađene, mogle bi emitirati veliku količinu radijacije. Vlasti su objavile i da je sigurnosna komora reaktora 2 možda napukla i ispušta radioaktivnu paru. Unutarnja ovojnica oštećena je i na reaktoru 3.

Opasnost od nestanka struje

Više od 5 tisuća mrtvih

Potres i tsunami u Japanu usmrtili su 5457 osoba a 9508 smatra senestalima, prema podacima japanske policije od četvrtka. Brojozlijeđenih iznosi 2409. Više od 88.000 kuća i zgrada potpuno je ilidjelomično srušeno. U srijedu je gradonačelnik Ishinomakija kazao kakostrahuje od nestanka približno 10.000 stanovnika svojeg grada. Šefpolicije Miyagija kazao je kako je siguran da će broj mrtvih premašiti10.000 samo za to područje u kojem se nalazi grad Sendai.

Istočnom dijelu Japana prijeti u četvrtak veliki nestanak struje ako se potrošnja ne smanji, s obzirom da je proizvodnja smanjena zbog šteta na nuklearnim centralama uzrokovanih potresom i tsunamijem, upozorio je ministar industrije.

Zbog vala hladnoće koji danas vlada na istoku Japana, potrošnja struje je jako povećana, usprkos planiranim redukcijama, objasnio je Banri Kaieda pred novinarima.

Temperatura je znatno pala od srijede navečer u područjima koje opslužuje tvrtka Tokyo Electric Power (TEPCO) koja koristi nuklearna postrojenja Fukushime, u prekidu nakon katastrofe u petak. Ako tvrtke i građani ne učine sve što je moguće da smanje električnu potrošnju, Tokio bi se mogao naći u mraku u četvrtak navečer.

"Već jutros je potrošnja bila gotovo identična proizvodnji što znači da bi večeras i noćas, u trenutku kad se uobičajeno najviše troši struja, potrebe mogle znatno premašiti ponudu, i stvoriti nepredviđen prekid isporuke električne energijestruje velikog obujma", upozorio je on. "Kako bi se izbjegla ta situacija zahtijevam od tvrtki kao i građana da sustavno gase sve električne aparate koji su nepotrebno upaljeni ili čije korištenje nije neophodno", rekao je ministar.

Istovremeno radnici nuklearke Fukushimi pokušavaju spriječiti najgori scenarij. Keiichi Nakagawa, profesor na Odjelu radiologije na tokijskom medicinskom fakultetu, 180 radnika koji se još uvijek bore s vatrom u Fukushimi već je usporedio sa kamikazama.

Svoj posjet Japanu u četvrtak najavio je i šef IAEA-e Yukiya Amano, koji je situaciju u Fukushimi opisao 'ozbiljnom'.

'U reaktorima 4,5 i 6 koji nisu bili u funkciji za vrijeme potresa, došlo je do povećanja temperature u bazenima s iskorištenim gorivom. Što se tiče razine radijacije, ta razina je u Tokiju i drugim gradovima nešto povećana, no iznosi i dalje nisu opasni za ljudsko zdravlje', kazao je Amano.

Međutim, te riječi nisu umirile svjetske države. Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova već je savjetovalo Hrvatima da napuste Japan, a slične poruke su svojim državljanima uputile i Švicarska i Velika Britanija. SAD su svojim državljanima preporučile da napuste područje u radijusu 80 kilometara od nuklearke Fukushimi.

Strujna veza

Tvrtka Tokyo Electric Power izvijestila je da će novi bi uskoro trebala biti uspostavljena strujna veza sa pumpama u reaktorima, što bi moglo dovesti do kraja krize u nuklearki Fukushimi. Upravo je prekid dovoda struje do pumpi koje tjeraju sredstvo za hlađenje kroz reakotre dovelo i do njihovog pregrijavanja. Glasnogovornik tvrtke TEPCO potvrdio je da će inženjeri strujnu vezu testirati što je prije moguće.

Japanska Agencija za nuklearnu i industrijsku sigurnost izarazila je zabrinutost za bazen s potošenim nueklrarnim gorivom u zgradi reaktora 3. Voda u bazenima reaktora 3 i 4 navodno ključa, dok prema nekim informacijama vode u bazenu reaktora 4 uopće više i nema. Prema ranijim vijestima iz bazena reaktora 3 isparavala se i radijacijska para. Ako operacija hlađenja ne uspiju, u sljedećih nekoliko dana situacija bi mogla doseći kritičnu fazu, izjava je jednog dužnosnika agencije koju prenosi Kyodo.

U međuvremenu u nuklearku je stigao i vodeni top kojim će se pokušati ohladiti pregrijane reaktore. Japanske vlasti potvrdile su da će u četvrtak američki špijunski avion nadletjeti nuklearku Fukushimi kako bi snimio fotografije zgrade u kojoj se nalazi reaktor 4.

Operacija zalijevanja Fukushime