NOVA POVIJEST

Clinton Egipćanima: Iskoristite trenutak!

16.03.2011 u 09:29

Bionic
Reading

Američka državna tajnica Hillary Clinton rekla je u utorak Egipćanima da im 'pripada ovaj trenutak povijesti' te da ga trebaju iskoristiti da bi mogli graditi na uspjehu revolucije u kojoj su iz zemlje protjerali dugogodišnje autokratske vođe i prihvatiti demokratske reforme

'Danas se Egipat uzdiže. Egipat, majka svijeta, sada rađa demokraciju', rekla je Clinton tijekom posjeta Kairu najavljujući da će Amerika pomoći 'novom Egiptu' na teškom putu do izbora i većih sloboda, prenosi američki javni radio NPR.

'Dopustite mi da kažem narodu Egipta: ovaj trenutak povijesti pripada vama. Ovo je vaš uspjeh. Vi ste razbili barijere i prevladali prepreke slijedeći san o demokraciji', rekla je Clinton nakon razgovora s novim egipatskim ministrom vanjskih poslova Nabilom al-Arabijem

Clinton je najviši dužnosnik američke administracije koji je posjetio Egipat od pada predsjednika Hosnija Mubaraka. Ona je istaknula da je tranzicija koja se sada događa, jednako važna kao i mirni prosvjedi kojima je srušena 30-godišnja Mubarakova vladavina.

Clinton je pozdravila najavu daljnjeg demontiranja egipatskog aparata državne sigurnosti i rekla kako se Egipat sada treba pripremiti za slobodne i poštene izbore koji će dati 'čelnike koji će moći odgovoriti težnjama naroda'.

Državna tajnica najavila je da će SAD dati Egiptu 90 milijuna dolara hitne ekonomske pomoći i stvoriti poduzetnički fond od 60 milijuna dolara za pomoć otvaranju novih radnih mjesta u Egiptu. 'Znamo da političke reforme moraju biti usklađene s ekonomskim reformama. Moraju postojati radna mjesta i rast prihoda, mogućnosti za sve', rekla je.

Arabi je izrazio zadovoljstvo najavom američke pomoći gospodarstvu Egipta i rekao da su razgovarali o mnogim drugim promjenama u arapskom svijetu, od posrnulih napora na stvaranju palestinske države do krize u Libiji. 'Nadamo se da će vrlo blizak odnos sa Sjedinjenim Državama napredovati u budućnosti', rekao je Arabi.

Clinton bi se u srijedu u Kairu trebala sastati s egipatskim premijerom Esamom Šarafom i zapovjednikom glavnog stožera oružanih snaga Huseinom Tantavijem