Svijet OBNOVA GAZE

Obećano gotovo 4,5 milijarda dolara donacija

  • Autor: Hina
  • 2.3.2009 22:05:19
  • 2.3.2009 22:03:51

Međunarodna zajednica je u ponedjeljak u Šarm el Šeiku, u Egiptu, obećala da će s 4,4 milijarde dolara pomoći u obnovi Gaze i palestinskog gospodarstva, izjavio je egipatski ministar vanjskih poslova Ahmed Abul Gejt

"Danas smo prikupili 4,481 milijardu dolara za iduće dvije godine", rekao je Gejt čitajući završno priopćenje na konferenciji na kojoj je sudjelovalo 75 međunarodnih donatora.

"Ako tome pribrojimo prijašnja obećanja o pomoći, dolazimo do svote od 5,2 milijarde dolara", dodao je. "To premašuje naša očekivanja", istaknuo je.

Palestinska samouprava Mahmuda Abasa tražila je 2,8 milijarda dolara pomoći, od kojih bi se, kako navode njezini stručnjaci, 1,33 milijarde namijenile za gospodarski razvitak, a 1,5 milijarda za namirivanje proračunskog deficita u 2009.

Među najvećim donatorima na konferenciji bili su Sjedinjene Američke Države s 900 milijuna dolara i Europska komisija s 554 milijuna. Kraljevine u Perzijskom zaljevu dat će 1,65 milijarda dolara u pet godina, od čega jednu milijardu Saudijska Arabija.

Donatori su usto pozvali Izrael da "odmah" otvori granične prijelaze prema Gazi kako bi omogućio njezinu obnovu i izrazili su zabrinutost što "nije zaključen mirovni ugovor" radi učvršćenja primirja kojim se 18. siječnja završila izraelska ofenziva na Gazu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još