O ZABRANI LETA

Vijeće sigurnosti UN-a sastalo se zbog Libije

14.03.2011 u 20:50

Bionic
Reading

Vijeće sigurnosti UN sastalo se u ponedjeljak kako bi razmotrilo zahtjev Arapske lige za uvođenje zone zabrane leta nad Libijom

Na sastanku iza zatvorenih vrata, koji je zatražio Libanon, diplomati će raspravljati o zahtjevu Arapske lige a brifirao ih je podtajnik UN-a za politička pitanja, Amerikanac Lynn Pascoe, kazali su diplomati uoči sastanka, prenose svjetske agencije.


Britanija i Francuska izradile su nacrt rezolucije o stvaranju zone zabrane leta, ali ona još nije dostavljena ostalim članicama Vijeća sigurnosti, koje su podijeljene oko potpore toj mjeri. Francuski ambasador Gerard Araud izjavio je da odluka Arapske lige 'mijenja igru' oko rezolucije.

'Sada kada postoji ova izjava Arapske lige, nadamo se da ona mijenja igru za ostale članove Vijeća. Nadamo se da će nam izjava omogućiti da krajem ovog tjedna radimo na rezoluciji', rekao je Araud novinarima u sjedištu UN-a na East Riveru.

On je izrazio očekivanje da će vodstvo oko rezolucije preuzeti susjedi Libije, odnosno Libanon kao jedina arapska članica Vijeća. Libanonski veleposlanik Navaf Salam je kazao da je ostalim članicama Vijeća, e-mailom poslao priopćenje Arapske lige.

Araud nije želio odgovoriti na pitanje je li prekasno za uvođenje zone zabrane letenja nad Libijom, budući da su snage lojalne Moameru Gadafiju sve uspješnije u svojoj kontraofenzivi protiv pobunjenika. Diplomati su kazali da se na konzultacijama može razmotriti i pooštrenje UN-ovih sankcija Libiji.

SAD je među članicama Vijeća sigurnosti UN koje se još nisu odlučile o potpori za zonu zabrane leta, a među skeptičnima su i druge dvije stalne članice - Rusija i Kina, te Njemačka, Brazil i Južnoafrička Republika, kazali su diplomati.