Svijet KOSOVO

Suđenje zapovjednicima OVK-a

U Prištini je u ponedjeljak započelo suđenje visokim zapovjednicima bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Sabitu Geciju i Rizi Alijaju, koji su optuženi za ratne zločine protiv civilnog stanovništva

Geci i Alijaj izjavili su na početku suđenja u Prištini da se ne osjećaju krivima za optužbu da su mučili i ubijali civile u logorima u Kukesu i Cahanu u Albaniji. Suđenje vode suci Europske misije za vladavinu zakona EULEX.

Pedesetdvogodišnji Geci i dvije godine mlađi Alija uhićeni su prošle godine, a spominju se i u izvješću Vijeća Europe o trgovini ljudskim organima na Kosovu. Najavljeno je da će se na gotovo 40 ročišta do kraja lipnja podastrijeti dokazi koji optužene terete da su kao zapovjednici bivše OVK izvršili zločine u dva logora na području Albanije. Na suđenju je najavljeno oko 20 zaštićenih svjedoka.

Prema optužnici, Geci i Alijaj su izravno sudjelovali u zlostavljanju ljudi koji su držani u tim logodima od kraja ožujka ili početka travnja do lipnja 1999. godine.

Prema optužnici, logori u Albaniji bili su 'logistička, obučna i opskrbna središta', ali su ih Geci i Alija koristili kako bi držali civile u 'prljavim i nezdravim uvjetima'. Zatvorenici su, tvrdi se u optužnici, redovito premlaćivani i vrijeđani.

Geci i Alijaj uhićeni su u svibnju odnosno u lipnju 2010. godine. Geci je već osuđivan i to zbog iznuđivanja novca.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još