STANJE U JEMENU

Žestoki prosvjedi diljem zemlje, tri vojnika poginula

14.03.2011 u 17:27

Bionic
Reading

U ponedjeljak su diljem Jemena izbili sukobi u kojima su na sjeveru poginula trojica policajaca, dok je velik broj vojnika raspoređen radi osiguranja prosvjednih skupova u kojima se traži ostavka predsjednika Alija Abdulaha Saleha

Osiromašenu državu na Arapskom poluotoku uzdrmali su višetjedni prosvjedi koji su potkopali Salehovu 32-godišnju vladavinu i u kojima i pristaše i protivnici vlade sve više rabe silu. Sedmero prosvjednika i trojica vojnika poginula su u sukobima od subote, čime se broj žrtava nereda popeo na 30.


Sjedinjene Države koje su dugo smatrale Saleha branikom protiv Al Kaidina ogranka aktivnog u Jemenu, osudile su krvoproliće i dale potporu pravu na mirne prosvjede, ali su istaknule da se jedino dijalogom može prevladati sadašnja politička kriza.

Dvojica vojnika i časnik ubijeni su u sukobu na sjeveru zemlje, javila je jemenska neovinska agencija Saba. Sukobi su se zaoštrili pošto su prosvjednici navalili na zgradu općine. Sigurnosne snage pucale su u njih, ranivši deset osoba, ali ih nisu mogle spriječiti da zauzmu zgradu, rekao je mjesni čelnik.

Narodne pobune u Egiptu i Tunisu potaknule su najnoviji val nemira u Jemenu, koji se već prije borio sa sporadičnim pobunama na sjeveru i na jugu zemlje.