Svijet GUŠENJE POBUNE

Turska traži da Gadafi imenuje predsjednika

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan predložio je libijskom čelniku Moameru Gadafiju da imenuje predsjednika države, neku osobu popularnu u narodu, koja će pomoći da se riješi kriza u zemlji

Erdogan je u razgovoru za televiziju Al Arabiju izrazio nadu da će Gadafi poduzeti 'pozitivne korake u tom smjeru'.

'Želimo da prestanu borbe na obje strane, na istoku i na zapadu', rekao je Erdogan.

Gadafi je na čelu Libije više od četiri desetljeća, ali nema nikakvu službenu funkciju.

'Zvao sam Gadafija tri puta i predložio mu, kad već govori da nije predsjednik, da na tu funkciju imenuje nekoga s potporom u narodu, nekoga tko će pomoći da se premosti kriza', rekao je Erdogan.

Snage odane Moameru Gadafiju u ponedjeljak su nastavile napredovati na istoku zemlje, iako ustanici tvrde da su tijekom noći vratili grad Bregu pod svoju kontrolu, ali to nitko neovisan nije mogao potvrditi. Gadafijeve snage pokrenule su zračne napade na grad Adždabiju, koji im se nalazi na putu prema Bengaziju, 140 kilometara udaljen od tog glavnog oporbenog uporišta.

Grad se napada zrakoplovima Suhoj-24 ruske proizvodnje, objavili su pobunjenici koji strahuju da bi se Adždabija mogla pretvoriti u drugu Zaviju, grad koji je u zračnim napadima potpuno uništen i koji su nakon nekoliko dana žestoke borbe osvojili Gadafijevi borci.

Reuters javlja, pozivajući se na očevice, da su Gadafijeve snage pokrenule napad i na mjesto Zuvaru na zapadu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još