REAKTORI SE POČELI HLADITI

Potres u Japanu aktivirao vulkan Shinmoedake

13.03.2011 u 22:01

Bionic
Reading

Pumpa za vodu sustava hlađenja japanske nuklearne centrale Tokai 2 u kvaru je, ali pomoćna pumpa radi i reaktor se hladi, objasnio je u nedjelju glasnogovornik te centrale koja se nalazi 120 km sjeveroistočno do Tokija, u području koje su u petak pogodili katastrofalan potres i tsunami

"Jedna pumpa za vodu koju napaja dizel generator zaustavila se nakon tsunamija i mi smo ručno zaustavili rad sustava hlađenja", precizirao je Masao Nakano, glasnogovornik tvrtke Japan Atomic Company.

Dodao je da druga pumpa i drugi sustav rade te da temperatura reaktora pada.

Nuklearka Tokai 2, koja se nalazi na istočnoj obali Japana, jedna je od centrala zahvaćenih tsunamijem nakon potresa koji je u petak razorio sjeveroistok Japana i njezin je reaktor isključen.

Od petka se u centrali Fukushima 1 događa se niz teških problema zbog nefunkcioniranja sustava hlađenja i pokušavaju se pronaći rješenja sniženja pritiska u reaktorima koji se ne hlade pravilno.

Gornji dio postojenja prvog reaktora u subotu je uništen u eksploziji, ali vlasti tvrde da ta nesreća nije oštetila sam reaktor te da nema opasnosti za stanovništvo, koje je zbog opreza evakuirano iz kruga od 20 km oko centrale.

Japanska agencija za nuklearnu sigurnost istodobno je priopćila da sustavi hlađenja u nuklearnoj elektrani Onagawa funkcioniraju ispravno.

Ranije u nedjelju bilo je proglašeno izvanredno stanje u elektrani Onagawa pošto su zabilježene povišene razine radioaktivnosti. Agencija je priopćila da sustavi hlađenja na sva tri reaktora u kompleksu Onagawa, koji su automatski zaustavljeni nakon potresa u petak, rade ispravno, te dodala da je stanje "pod nadzorom".

Aktivirao se vulkan Shinmoedake

Vulkan na jugozapadu Japana počeo je u nedjelju izbacivati kamenje i pepeo do visine od 4.000 metara, nakon stanovitog dvotjednog primirja, priopćile su vlasti.

Shinmoedake koji leži na visini od 1.420 m na otoku Kyushu, u siječnju se probudio prvi put nakon 52 godine.

Buđenje erupcije događa se dva dana nakon potresa magnitude 8,9 stupnjeva, praćena tsunamijem koji su u petak poharali sjeveroistok zemlje, oko tisuću kilometara od vulkana.

Japanske vlasti su ograničile pristup Shinmoedakeu, koji je dio lanca Kirishimija u čijem sastavu je dvadesetak vulkana.

Erupcija vulkana Shinmoedake


Japan do srijede očekuje novi jaki potres?

Japanska meteorološka agencija upozorila je u nedjelju na pojačanu opasnost od novog potresa magnitude 7 i više, do srijede ujutro, ocijenivši da vjerojatnost novog tako jakog potresa iznosi 70 posto.

"Postoji opasnost od 70 posto da će se dogoditi novi potres magnitude 7 i više" u iduća tri dana, naime do 16. ožujka ujutro, rekao je direktor za seizmičko predviđanje te agencije Takashi Yokota, a prenijeli su mediji.

Vjerojatnost za potres poslije postupno pada, pa će od 16. do 18. ožujka biti 50 posto.

Veći broj naknadnih potresa magnitude od 2 do gotovo 7 stupnjeva zatresao je tlo Japana od petka, kada se dogodio prvi potres magnitude 8,9 s epicentrom u podmorju ispred sjeveroistočne obale, po podatcima Američkog geofizičkog instituta (USGS).