BENGAZI BEZ KOMUNIKACIJA

Gadafijeve snage osvojile Bregu

13.03.2011 u 12:28

Bionic
Reading

Libijska državna televizija objavila je u nedjelju da su snage odane Moameru Gadafiju osvojile grad Bregu, 220 kilometara od Bengazija.

"Brega je očišćena od naoružanih bandi", objavila je televizija. Taj izvještaj zasad nema neovisnu potvrdu, ali su libijski pobunjenici ranije priopćili da se taj grad, u kojem je smještena naftna rafinerija, nalazi pod žestokim udarima zrakoplovstva i topništva i da se dio njih počeo povlačiti iz grada.

Ukoliko se gubitak Brege pokaže istinitim, to će ustanicima nakon subotnjeg gubitka Ras Lanufa, također važne rafinerije, uvelike otežati pristup gorivu.

U međuvremenu je objavljeno da su sve mobilne tekomunikacijske mreže ostale bez signala u Bengaziju, uporištu pobunjenika na istoku Libije, u vrijeme dok vojska pukovnika Moamera Gadafija napreduje prema tome gradu.

Mobilne telekomunikacijske mreže operatera Libjane i Al Madara nisu radile, ali zasad se ne zna koliko je područje zahvaćeno tim prekidom.

U nedjelju su snage odane Gadafiju i dalje napredovale prema istoku duž libijske obale, potiskujući pobunjenike bombama, raketama i minobacačima.

Zbog krvavog gušenja pobune u kojemu je više stotina mrtvih, a više od 250.000 ljudi je izbjeglo, Arapska liga je u subotu na skupu u Kairu ocijenila da je libijski režim "izgubio legitimnost" i pozvala je UN da odobri uvođenje zone zabrane letenja kako bi se zaštitilo libijsko stanovništvo.