WIKILEAKSOV SVJEDOK

Teror američke vojske nad Manningom

11.03.2011 u 14:19

Bionic
Reading

U pismu na 11 stranica koje je iz zatvora u Virginiji tajno izvukao njegov odvjetnik David Coombs, a prenose mnogi mediji, među ostalim britanski Guardian, vojni zatvorenik Bradley Manning opisuje psihološku torturu kroz koju prolazi dok čeka suđenje zbog odavanja tajni i 'suradnje s neprijateljima', na osnovi čega može biti osuđen i na smrtnu kaznu

Bradley Manning, američki vojnik koji je uhićen pod sumnjom da je bio izvor za odavanje vojnih tajni o ratu u Iraku portalu WikiLeaks.org, uvjeren je da se nalazi u posebnom tretmanu zvanom 'suicide watch', kad ga stražari promatraju svakih pet minuta i kad ga, u samici u kojoj se nalazi, prije spavanja skidaju do gola, ne zbog toga što bi bio prijetnja samom sebi, već zbog odmazde zbog prosvjeda podrške, naročito ispred same zgrade zatvora Quantico u Virginiji.

Manning u detaljima opisuje sve nedaće, poniženja i zastrašivanja koje proživljava u odjelu maksimalne sigurnosti u vojnom zatvoru spomenute baze marinaca, kamo je prebačen iz Kuvajta u srpnju 2010.

U posebnoj ćeliji, zbog mogućnosti izvršenja samoubojstva, nalazi se od 18. siječnja.

Iz ćelije izlazi samo jedan sat na dan. Spava svučen, redovito mora stajati gol kao kad se obavlja smotra vojnika, na njega se viče, budi ga se noću, oduzete su mu naočale za dioptriju, prozorčić na vratima ćelije otvara se svakih pet minuta i slično

Zbog svega navedenog započela je istraga UN-ova ureda za ljudska prava da se utvrdi je li Manning izložen torturi, a uključile su se i organizacije poput Amnesty Internationala.

Manning je optužen da je odao vojne tajne i da je WikiLeaksu proslijedio stotine tisuća dokumenata, kao i videomaterijal u kojem se vidi divljaštvo trupa SAD-a u Iraku, zbog čega ga se tereti za suradnju s neprijateljem, što se može kazniti i smrću.

U pismu su navedeni i zaključci psihijatra koji su ga ispitivali (od 27. kolovoza do 28. siječnja), a koji ga svi odreda opisuju kao vrlo smirenu i uljuđenu osobu koja nema samoubilačkih poriva, zbog čega ne bi trebao biti izložen sadašnjim strogim mjerama (prevention of injury).