REFORME, REFORME

Dva teška referendumska testa za Pahora

11.03.2011 u 12:40

Bionic
Reading

Slovenski premijer Borut Pahor suočit će se idućih mjeseci s dva teška politička testa u obliku referenduma, kojima se pokušavaju dovesti u pitanje stabilnost i reformski pravac njegove koalicijske vlade koja i inače ima nisku popularnost, navode u petak slovenski mediji

U petak je započela i službena jednomjesečna kampanja za referendum koji su inicirali protivnici u parlamentu već usvojenog zakona o povremenom radu, a koji će se održati 10. travnja.

Primjenu zakona, kojim je vlada restrikcijama i višim doprinosima željela regulirati povremeni rad osoba koje nisu u stalnom radnom odnosu, referendumskom je inicijativom blokirala u prvom redu studentska populacija i njezine organizacije iako se zakon odnosi i na honorarni rad umirovljenika i nezaposlenih.

Protivnici zakona prikupili su za referendum više od potrebnih 40.000 potpisa, pa ga je parlament, čije su pročelje u prosvjedima u svibnju prošle godine studenti skoro demolirali, morao raspisati.

Mediji također navode da je, iako će to biti službeno poznato u ponedjeljak, već sigurno i održavanje referenduma o nepopularnoj mirovinskoj reformi i da će se on održati u svibnju.

Slovenski parlament prihvatio je krajem prošle godine mirovinsku reformu kojom se povećava životna dob za odlazak u mirovinu za tri godine i iznosi 65 godina za žene i za muškarce.

Tome su se od samog početka opirali vrlo jaki sindikati, koji tvrde da je reforma socijalno nepravedna. Sindikati i druge skupine prikupili su potreban broj glasova za referendum na kojemu žele suspendirati taj zakon odnosno reformu.

Slovenski ustavni sud u ponedjeljak će i službeno objaviti može li se taj referendum održati budući da je parlamentarna većina od njega zatražila ocjenu o tome bi li odbacivanje mirovinske reforme ugrozilo isplatu mirovina i time ustavnu odredbu da je Slovenija socijalna država s obzirom na to da, nastavi li se po starom sustavu, iz fonda zbog nedostatka novca ne bi više bilo moguće isplaćivati mirovine.

Mediji pišu da je odluka o tome već donesena i da će se referendum sigurno održati.

Pahor je ovih dana ustvrdio da će unatoč niskoj popularnosti njegove vlade i neovisno o svojoj budućoj političkoj karijeri ustrajati do kraja svog mandata na reformama i njihovu provođenju jer za njih nema alternative ako Slovenija ne želi stagnirati ili pasti u razvoju. Slovenski premijer je rekao da neće vezati svoj premijerski položaj na rezultat vjerojatnog referenduma o mirovinskoj reformi, ali je upozorio da 'populizam i radikalizmi' te 'ultimativni zahtjevi', koji u zadnje vrijeme sve više izbijaju na površinu, 'nisu prava politika' i da ih treba odbaciti.

Ljubljansko Delo u petak u komentaru navodi da se Pahor glede referendumskih izazova susreće s teškom zadaćom i 'paradoksalnom' situacijom budu li birači povjerovali da će na referendumu zapravo glasovati o njegovoj vladi. 'Pahor ih mora uvjeriti da glasuju za reforme unatoč tome što ih je predložila njegova (nepopularna) vlada', zaključuje vodeći slovenski list.

Pahorovu vladu prema svim zadnjim ispitivanjima podržava manje od četvrtine birača, a razlog su upravo nepopularne 'strukturne reforme' koje on namjerava provesti do kraja svog sadašnjeg mandata. Pahor se u zadnje vrijeme susreće s novim nesuglasicama u vladajućoj koaliciji, osobito s Demokratskom strankom umirovljenika (DESUS), čiji je predsjednik Karel Erjavec rekao da u političkoj blokadi koja je nastupila Slovenija nazaduje pa bi trebalo razmišljati o prijevremenim izborima ili novom mandataru.

Mediji dodatno kao paradoks ističu i činjenicu da je upravo Demokratska stranka umirovljenika (DESUS), kao najslabija karika u Pahorovoj vladi, protiv mirovinske reforme.