ANALIZA WASHINGTON TIMESA

Američka desnica poziva Kosor da siđe s vlasti

11.03.2011 u 12:30

Bionic
Reading

Arapska revolucija proširila se na Europu, točnije balkansku zemljicu Hrvatsku. Tisuće ljudi prosvjeduju protiv kleptokracije i žele novo političko vodstvo. HDZ mora sići s vlasti. Tako ukratko glase poruke u najnovijem članku The Washington Timesa, konzervativnog glasila koje usput odgovara Hrvate od ulaska u EU

Vašingtonski kolumnist, radijski voditelj i povjesničar Jeffrey T. Kuhner odlučio je dati svoj prekooceanski obol hrvatskim prosvjedima u članku za The Washington Times, gdje HDZ-ovu vladu naziva lopovskom, a hrvatsku međunarodnu politiku izgovorom za krađu novca iz fondova EU-a, i gdje Hrvate generalno poziva da odustanu od ulaska u Europsku uniju jer će u njoj pod ovakvim uvjetima biti tek trećerazredni potrčko. Sve skupa dobiva i egzotičnu notu – Kuhner dovodi hrvatske prosvjede u direktnu vezu s arapskim revolucijama, što na neki bizaran način možda i ima smisla, barem za one koji vjeruju u iransko podrijetlo Hrvata.

'Protesti uopće ne čude. Hrvatska je na rubu ulaska u Europsku uniju. Vladajuća stranka, HDZ, stavila je svu svoju reputaciju na članstvo u EU. No upravo ta politika 'Europa pod svaku cijenu' služi za kamufliranje nesposobnosti i zloporabu položaja onih koji su na vlasti', stoji u Kuhnerovom tekstu, koji nastavlja šibati po kliki Jadranke Kosor riječima: 'HDZ je izgradio mafijašku državu. Režimska ruka ulazi u sve pore društva. Ima pozamašnu moć nad medijima. Sudovima rutinski manipuliraju državni službenici.'

Washington Times ne staje s tiradom. 'Hrvatska je postala kleptokracija u balkanskom stilu. Ortaštvo način života. HDZ je pokrao javna sredstva od najmanje milijardu dolara – užasno velika suma za tako malu zemlju. Škole, ceste i bolnice nisu dovoljno financirane. Drastični porezi i teška regulativa guše ekonomski razvoj. Nezaposlenost je 18 posto i raste. Nacionalni dug je zaprepašćujući. Ukratko, HDZ je odveo zemlju na rub kolapsa', smatra Kuhner te potom prelazi na paljbu po Jadranki Kosor.

'Ona je podmitljiva i prazna političarka koja očajnički pokušava ostati na vlasti. Mora sazvati izbore, a sve ankete pokazuju da će HDZ biti skršen. Želi završiti pristupne pregovore za ulazak u Europsku uniju i onda ocrtati HDZ kao europsku stranku. No ta je strategija konačna izdaja Hrvatske. Kosor je usko povezana s korumpiranom vladajućom klikom, ona nije reformator, nego aparatčik gladan moći koji želi spasiti parazitski režim HDZ-a. Sada pak žele proždrijeti milijune eura koji će stići u obliku subvencija Europske unije. To je krađa pod krinkom vanjske politike', piše kolumnist ulazeći u brzopotezni opis hrvatske povijesti koja se uvijek odigravala pod nečijom dominacijom.

Na kraju, Kuhner posvećuje nekoliko odlomaka tezi da Hrvatska nikako ne bi trebala požurivati svoj ulazak u EU, jer tamo će ionako imati trećerazrednu ulogu. Zaključujući da je zemlja rasprodana strancima, čime je propuštena šansa da se Hrvatska pretvori u balkansku Švicarsku, novinar podsjeća da članstvo u EU nije spasilo bilo Grčku, bilo Irsku od bankrota.

'Prosvjedi u zemlji nisu ni lijevi ni desni, već populistički i žele staviti Hrvatsku na prvo mjesto. Traže iskrenu vladu, otvorenost, prave tržišne reforme i, iznad svega, kraj HDZ-ove vladavine... Taj režim mora pasti', strasno završava tekst u novinama koje su najpoznatije po tome što ih je čitao Ronald Reagan. Tiraža The Washington Timesa stropoštala se u zadnjih nekoliko godina, a danas se dnevno proda nešto manje od 40.000 primjeraka. Koliko će odjeknuti Kuhnerova bomba u američkom glavnom gradu, znamo napamet – skoro pa nikako. No detonacija se itekako čuje s ove strane Atlantika, na brdovitom Balkanu.