NEMA GUARDIANOVOG NOVINARA

Gadafi oslobodio marince i brazilskog novinara

11.03.2011 u 10:52

Bionic
Reading

Libijske vlasti oslobodile su tri nizozemska marinca i prebacile ih u Atenu grčkim vojnim zrakoplovom u petak, a također su pustile na slobodu brazilskog novinara, dok se novinar britanskog Guardiana i dalje smatra nestalim

Marince su u atenskoj zračnoj luci dočekali dužnosnici nizozemske vlade, među kojima zamjenik ministra vanjskih poslova Ed Kronenberg koji je vodio pregovarački tim za njihovo oslobađanje.

Kronenberg je rekao novinarima da su marinci dobro i da će uskoro otputovati u Nizozemsku.

Marinci su bili uhićeni 27. veljače u Sirtu na sjeveru Libije dok su pokušavali spasiti jednog nizozemskog inženjera i drugog Europljana helikopterom. Nizozemsko ministarstvo obrane je potvrdilo da ta operacija nije imala dozvolu libijskih vlasti, čiji su vojnici spriječili polijetanje helikoptera. Civili su kasnije predani nizozemskom veleposlanstvu u Tripoliju, a u Nizozemsku su otputovali 2. ožujka.

Snage odane libijskom čelniku Moameru Gadafiju oslobodile su Andreia Nettoa, novinara O Estado de Sao Paulo, nakon što je bio zatočen osam dana u gradu Sabrati, udaljenom 60 kilometara od Tripolija.

Netto je sada u rezidenciji brazilskog veleposlanika u Libiji i danas se vraća kući, piše Estado.

U novinskom izvješću ne spominje se novinar britanskog Guardiana Gait Abdul-Ahad. Obojica novinara uhićena su 6. ožujka na području Zavije, zapadnog grada pod kontrolom pobunjenika koji napadaju Gadafijeve snage.