Svijet FRANCUSKE TROŠARINE

Naputak vozačima: Pumpajte gume i štedite gorivo!

Francuska je vlada u četvrtak isključila bilo kakvu mogućnost smanjenja trošarina kako bi izbjegla rast cijena benzina i poručila vozačima da umjesto toga napumpaju gume i smanje brzinu

Rast cijena goriva, potaknut pobunom u Libiji, još jednom postao vruće političko pitanje u Francuskoj, zbog kojeg su i ranije znali izbijati masovni prosvjedi. Cijena bezolovnog benzina na nekim je crpkama u Francuskoj zadnjih dana dosegla 1,80 eura po litri.

Francuska ministrica financija Christine Lagarde odbacila je u četvrtak pozive oporbe da snizi trošarine, rekavši da mora popuniti praznine u državnom proračunu. Vozače je pozvala da gorivo uštede tako da promijene neke navike za volanom.

"Prvo, pripazite na pritisak u gumama, drugo, smanjite malo brzinu i treće, izbjegavajte stop-start vožnju", rekla je ministrica za radio France Info, dodavši da bi vozači trebali gasiti motore ako znaju da će biti u zastoju duljem od 20 sekundi.

Lagarde, jedna od najkarizmatičnijih ministrica u francuskoj vladi, u sličnoj je situaciji 2007. godine pozvala sunarodnjake da se više voze biciklima.

Španjolska vlada je nedavno smanjila maksimalnu dopuštenu brzinu na autocestama na 110 km/h kako bi smanjila svoju ovisnost o skupoj uvoznoj nafti.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još