PISMO VON ROMPUYU

Cameron uz Sarkozyja: Gadafi mora otići!

11.03.2011 u 09:09

Bionic
Reading

Libijski čelnik Moamer Gadafi i njegova klika izgubili su svaki legitimitet te moraju odstupiti i prekinuti nasilje u zemlji, objavili su zajednički francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i britanski premijer David Cameron u četvrtak navečer

U zajedničkom pismu adresiranom na predsjednika Europskog vijeća Hermana von Rompuya, pozvali su na izradu plana za pružanje pomoći libijskim ustanicima.

"Jasno je da je Gadafijev režim izgubio svaki legitimitet koji je mogao imati. Kako bi se okončala patnja libijskog naroda, Gadafi i njegova klika moraju otići", kaže se u pismu.

Sarkozy i Cameron, čije zemlje rade na nacrtu rezolucije Vijeća sigurnosti o Libiji, pozvali su EU da prizna oporbeno Libijsko nacionalno vijeće kao legitimni politički entitet.

"Moramo poslati jasan znak da smatramo Libijsko nacionalno vijeće legitimnom političkom stranom i važnim glasom libijskog naroda u ovo vrijeme", stoji u pismu.

Francuska je četvrtak kao prva zemlja u svijetu priznala Libijsko nacionalno vijeće kao legitimno tijelo libijskoga naroda, a Sarkozy će predstaviti konkretan plan europskog odgovora na libijsku krizu na summitu EU-a danas u Bruxellesu.