GRAĐANSKI RAT U LIBIJI

Crveni križ se priprema na najgore

10.03.2011 u 12:49

Bionic
Reading

Snage lojalne libijskome vođi Moameru Gadafiju potpuno nadziru grad Zaviju, a u četvrtak su nastavile bombardirati naftnu luku Ras Lanuf , koju drže sve oslabljeniji pobunjenici i dok međunarodna zajednica oklijeva proglasiti zonu zabrane leta a Crveni križ očekuje 'najgore' i spominje 'građanski rat'.

Najmanje jedan projektil pao je 500 metara od bolnice, javili su novinari AFP-a iz naftne luke Ras Lanuf na istoku zemlju koju su u četvrtak ujutro gađale Gadafijeve snage. Projektil je pao na veliku stambenu četvrt koju su brojni civili napustili početkom tjedna u strahu od napredovanja vladinih snaga.

'Prebrzo nam se približavaju. Mnogo nas je još ovdje, no mnogi su i otišli', rekao je pobunjenik i okrivio medije da 'izvještavanjem otkrivaju pobunjeničke položaje'.

Ras Lanuf
još nadziru pobunjenici no morali su se u srijedu povući pred bombardiranjima zapadnog dijela grada. Novinari su javili da se još izdižu stupovi dima iz rafinerije Es Sider kod Ras Lanufa pošto je u srijedu bila oštećena u sukobima. Izvori iz bolnice u Ras Lanufu kazali su da su primili četiri ranjene osobe, od kojih su dvije u tešku stanju.

Nakon nekoliko dana silovitih sukoba s pobunjenicima, Gadafijeve sange zavladale su gradom Zavijom, 40 kilometara zapadno od Tripolija, potvrdio je telefonski za AFP jedan stanovnik. 'Grad je potpuno pod kontrolom vojske', rekao je i dodao da su borbe prestale u srijedu navečer .

Zavija s 250.000 stanovnika bila je dosad uporište pobunjenika najbliže glavnome gradu Tripoliju i nakon teških sukoba i bombardirana nema podataka o broju žrtava. Crveni križ priprema se za 'najgore u Libiji', rekao je u četvrtak u Ženevi Jakob Kellenberger, predsjednik Međunarodnog odbora Crvenog križa.

Kellenberger je naglasio da se bez problema može govoriti 'o građanskom ratu'.

Unatoč sve nestrpljivijim pozivima međunarodnoj zajednici da proglasi zonu zabrane leta nad Libijom kako bi spriječila režim da bombardira civile, odluka još nije donesena i ministri obrane zemalja članica NATO-a o Libiji će razgovarati u četvrtak i petak u Bruxellesu.