Svijet SRETAN RASPLET

ICTY: Protiv Divjaka nije bilo dokaza

Haaško tužiteljstvo provelo je prije devet godina istragu i nije pronašlo dokaze protiv umirovljenoga generala Armije Bosne i Hercegovine Jovana Divjaka za stradanja pripadnika JNA u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici u svibnju 1992. godine, objavio je u srijedu u Haagu na redovitoj konferenciji za novinare posebni savjetnik haaškoga tužitelja Frederick Swinnen

On je kazao kako je haaško tužiteljstvo u srpnju 2002. primilo iz Republike Srpske predmet vezan 'uz događaje u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 2. svibnja 1992. u kojem je Jovan Divjak bio naveden kao jedan od osumnjičenih' te je provelo neovisnu analizu dokaza koje su proslijedile lokalne vlasti.

'Nakon što je proučio dokumentaciju vezanu uz Jovana Divjaka Ured haaškoga tužitelja zaključio je da primljene informacije ne sadrže dostatne dokaze za progon ratnog zločina' i o tome su 2003. godine obaviještene vlasti u BiH, rekao je Swinnen.

'Haaški sud nije nikada podigao optužnicu protiv Jovana Divjaka', kazao je Swinnen.

Divjak je uhićen 3. ožujka u bečkoj zračnoj luci na temelju tjeralice što je za njim raspisala Srbija zbog navodnog ratnog zločina nad pripadnicima bivše JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. Tada je došlo do sukoba između pripadnika teritorijalne obrane BiH koji su branili Sarajevo i kolone jugo-vojske koja je kao taoca držala tadašnjeg predsjednika predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića te se s naoružanjem i opremom pokušavala probiti iz zgrade u kojoj je bilo sjedište nekadašnje Druge vojne oblasti. U sukobima je poginulo nekoliko pripadnika JNA.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još