PRISJEĆANJE NA TRGU REPUBLIKE

Skup u Beogradu na obljetnicu prosvjeda

09.03.2011 u 21:17

Bionic
Reading

U povodu 20. obljetnice prvih velikih oporbenih prosvjeda protiv režima negdašnjeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića, u srijedu se, obilježavajući taj dan, na beogradskom Trgu Republike okupilo više tisuća ljudi

U obraćanju okupljenima, predsjednik Srpskog pokreta obnove (SPO), stranke koja je i organizirala prosvjede protiv tadašnje vlasti i vodstva državne televizije, Vuk Drašković, poručio je kako trebaju biti ponosni svi oni koji su 9.ožujka 1991. sudjelovali na prosvjedu, kao i na 'podvig koji su tada napravili'.

U prosvjedima 1991. godine na ulicama i glavnim trgovima oko sto tisuća ljudi sukobilo se s policijom, a pridružile su se tada i druge oporbene stranke, sa zahtjevom za promjenom uređivačke politike Radio-televizije Srbije, među pristašama oporbe tada nazvanom 'TV Bastilja'.

U demonstracijama su poginuli jedan policajac i jedan osamnaestogodišnji učenik. Prosvjedi su bili zabranjeni, zbog čega je policija od ranog jutra blokirala prilaze Beogradu u namjeri da spriječi dolazak pristaša oporbe iz drugih gradova.

Prosvjednici su tražili da tadašnje vodstvo državne televizije i neki njezini urednici podnesu ostavke, a policija, koja nije uspjela spriječiti održavanje prosvjeda, upotrijebila je gumene metke, vodene topove i suzavac, što je izazvalo sukob s građanima, pa su te večeri na beogradske ulice izišli i tenkovi JNA.

Drašković je, zajedno s više desetaka građana tada uhićen, zbog čega su se 11. ožujka preostali čelnici oporbe okupili i organizirali nove prosvjede, kojima su se pridružili i studenti.

Prosvjedi su trajali do 14. ožujka, kada je srbijanski parlament usvojio ostavke tadašnjeg direktora RTS-a Dušana Mitevića i ministra unutarnjih poslova Radmila Bogdanovića, a Drašković i svi uhićeni oslobođeni su.