HRVATSKA I LIBIJA

'Zbog Domovinskog rata moramo podržati opoziciju'

10.03.2011 u 07:11

Bionic
Reading

Hrvatska diplomacija iznimno je oprezna u osudi režima Moamera Gadafija u Libiji, iako ga je već cijeli svijet otpisao i samo se traži način na koji će ga se primorati da ode i pritom za sobom ostavi što je moguće manje mrtvih. Dok naša diplomacija barata opreznim terminima poput 'pozivamo obje strane na dijalog i poštivanje demokratskih načela', naši zapadni saveznici mnogo su odlučniji i otvoreno osuđuju Gadafija

Američka državna tajnica Hillary Clinton u srijedu je pozvala diktatora da odstupi. 'Smatramo da Gadafi više nema legitimitet. Kada se netko jednom okrene protiv svoga naroda, to je kraj', rekla je tada otvoreno i bez uvijanja Clinton.

Naši političari su nešto oprezniji i ne žele takvu rečenici prevaliti preko usta. Politički analitičar Damir Grubiša smatra da Hrvatska mora osuditi upotrebu nasilja od autoritarnog režima koji personificira diktator Moamer Gadafi, ali iz Ureda predsjednika su nam samo poručili da: 'RH s pozornosti i velikom zabrinutošću prati razvoj situacije u Libiji koja prijeti razornim građanskim ratom', a iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih institucija pozivaju na prestanak nasilja koje iz dana u dan donosi nove žrtve. Jedino se u rečenici u kojoj u MVPEI-ju pozivaju 'na poštivanje slobode izražavanja i legitimnih zahtjeva za demokratizacijom zemlje' da naslutiti na koju stranu lagano naginjemo.

Grubiša se smatra da je Hrvatska suzdržanost plod oportunizma uzrokovanog ekonomskim interesima koje imamo u toj zemlji, ali je napomenuo da je i Zapad predugo tolerirao Gadafija iz istih razloga. Prvenstveno se radi o nafti koja je u Libiji iznimno visoke kvalitete i ima je mnogo.

'Naša je zadaća kao članice NATO-a i u zemlje pred ulaskom u Europsku uniju da se držimo vrijednosti demokracije i ljudskih prava i ukažemo na sve štetnosti diktatorskih autoritarnih režima', mišljenja je politolog.

Treba izričito reći, kaže on, ne diktaturi i jednoumlju sustavu upravo takvom protiv kakvog smo se mi borili i oslobodili u Domovinskom ratu. Grubiša priznaje da su i u Ureda predsjednika i MVPEI-ja uputili poruku koja poziva na poštivanje demokratskih standarda i dijalog, ali se nisu jasno odredili protiv diktatora Gadafija.

'Ne smijemo odustati od principa za koje smo se sami borili', zaključio je Grubiša. Da je svijet ranije reagirao, ni u Hrvatskoj mnogo krvi ne bi bilo proliveno.

Stoga iz Ureda predsjednika pozivaju na suzdržanost u upotrebi sile i osuđuju nasilje nad građanima u Libiji. Ipak, Hrvatska diplomatska inicijativa, kao i tijekom proteklih godina, oslanja se na ono što će učinit Europska unija i vodeće sile zapadnog svijeta. U tom kontekstu možemo gledati i formulacije koje su nam stigle iz MVPEI-ja i Ureda predsjednika poput ove:

'Kao članica NATO-a, vezano za prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti, RH je u uskom dijalogu sa saveznicima', navode iz Ureda predsjednika.

Ako ništa, ne možemo ih prozivati za neusklađenu vanjsku politiku jer slično poručuju u MVPEI-ju: 'Hrvatska, kao članica Ujedinjenih naroda, NATO-a i zemlja u završnom stupnju pristupnih pregovora s Europskom unijom, aktivno sudjeluje u naporima međunarodne zajednice s ciljem stabilizacije stanja u Libiji i izbjegavanja humanitarne katastrofe.'

Iz MVPEI-ja također traže trenutačni prestanak korištenja zračnih snaga protiv civila i žurnu istragu o stradanjima pripadnika mirnih prosvjeda i na zaštitu brojnih ekološki osjetljivih energetskih postrojenja u Libiji.

'Sada se režim se razotkrio i treba podržati libijsku oporbu u njihovoj borbi za demokraciju i ljudska prava', kaže Grubiša. Naša je zadaća, kao članice NATO-a i zemlje pred ulaskom u Europsku uniju, naglašava on, da se držimo vrijednosti demokracije i ljudskih prava i ukažemo na sve štetnosti diktatorskih autoritarnih režima.

'Treba izričito reći ne diktaturi i jednoumlju, sustavu upravo takvom protiv kakvog smo se mi borili i oslobodili. Ne smijemo odustati od principa za koje smo se mi sami borili u Domovinskom ratu', zaključio je Grubiša.