Svijet BEZREZERVNA PODRŠKA PRAGA

Josipović u Češkoj promovirao gospodarstvo

Posjet Češkoj potvrdio je nastavak sjajnih bilateralnih odnosa, a Hrvatska je dobila i bezrezervnu podršku Praga za ulazak u EU, rekao je u srijedu u Pragu hrvatski predsjednik Ivo Josipović

Predsjednik Ivo Josipović od utorka boravi u službenom posjetu Češkoj Republici na poziv češkog predsjednika Vaclava Klausa.

'Mislim da je posjet bio vrlo uspješan, a uz nastavak sjajnih odnosa dvije zemlje poseban interes Hrvatske danas je podrška hrvatskom ulasku u EU', rekao je hrvatski predsjednik u završnoj ocjeni svog boravka u Češkoj.

'Od svih visokih državnih dužnosnika, od samog predsjednika i premijera pa do nižih dužnosnika dobio sam uvjeravanja kako Češka bezrezervno podržava naš ulazak u EU Ii kako nema nikakvih dilema da je Hrvatskoj mjesto u tom europskom klubu', kazao je Josipović.

Predsjednik Josipović u srijedu se sastao i s češkim premijerom Petrom Nečasom, s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima te ulasku Hrvatske u EU i jačanju gospodarske suradnje.

Josipović je položio vijenac na Vitkovom nacionalnom memorijalu, a službeni dio posjeta Češkoj završio je razgovorom s predstavnicima hrvatske manjine u Češkoj.

U Republici Češkoj danas živi oko 1.500 Hrvata. Radi se o jednoj od najmanjih hrvatskih zajednica koja je uspjela sačuvati svoje običaje i jezik. Hrvati su se u Češku doselili tijekom 16. stoljeća, a 1898. članovi hrvatske zajednice počinju se okupljati i 1991. registriraju svoju udrugu. Hrvati nisu bili priznati kao nacionalna manjina u tadašnjoj Čehoslovačkoj, a danas se u službenoj češkoj statistici Hrvati vode u rubrici 'ostali'.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još