ODLUKA NIJE NA NJOJ

Ashton odbila priznati libijsku oporbu

09.03.2011 u 11:45

Bionic
Reading

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton odbacila je u srijedu zahtjev Europskog parlamenta da EU prizna Libijsko nacionalno vijeće, koje čini oporba Moameru Gadafiju

Čelnici političkih skupina u EP-u zatražili su to u raspravi o humanitarnoj situaciji u Libiji u nazočnosti Ashton, dva dana uoči samita EU-a u Bruxellesu.

'Ta je odluka na Vijeću šefova država i vlada', kazala je Ashton nakon rasprave.

'Priznanje neke vlade stvar je Vijeća' šefova država i vlada, koji se sastaju u petak u Bruxellesu. 'Na državama članicama je da donesu tu odluku. Ne pokušavam je izbjeći, ali stvari treba činiti na odgovarajući način', kazala je.

'Gospođo Ashton, pozivamo vas da priznate unutarnju vladu, jer je to jedina snaga koja može dovesti demokraciju u Libiju', rekao je supredsjednik Zelenih Daniel Cohn-Bendit

Libijsko nacionalno vijeće, svojevrsnu prijelaznu vladu, vodi bivši libijski ministar pravosuđa Mustafa Abdel Džalil. Osnovano je 27. veljače, a predstavlja gradove koji su u rukama pobunjenika.

Libija, za razliku od Tunisa i Egipta, nema etablirane institucije, civilno društvo, političke stranke ni neovisne medije. Zbog toga je teško identificirati njezine buduće čelnike.

Europska unija u utorak je postigla dogovor o uvođenju novih sankcija režimu libijskog vođe, koje se prije svega odnose na pet ekonomskih institucija, uključujući libijsku investicijsku upravu i libijsku središnju banku.

Unija je najavila da bi sankcije trebale stupiti na snagu do petka.

Europska unija je već prije toga uvela sankcije Gadafijevu režimu zamrznuvši njegovu imovinu i imovinu još 25 njegovih suradnika te im zabranila ulazak u zemlje EU-a zbog brutalne vojne akcije protiv civila. Sankcije obuhvaćaju embargo na prodaju oružja Libiji te embargo na prodaju opreme koja bi mogla biti upotrijebljena za represiju nad stanovništvom u Libiji.