ZBOG NAFTE

Gadafi: 'Zapad kuje zavjeru protiv Libije'

09.03.2011 u 10:45

Bionic
Reading

Libijski čelnik Moamer Gadafi optužio je Zapad da 'kuje zavjeru' protiv njegove zemlje kako bi kontrolirao naftna polja, a domaće pobunjenike nazvao 'izdajicama' u govoru koji je u srijedu ujutro emitirala libijska državna televizija

Gadafi, izoliran i pod pritiskom da napusti vlast, pozvao je Libijce da se čuvaju SAD-a, V. Britanije i Francuske koje, po njemu, 'profitiraju onim što se događa u nekim područjima u zemlji'.

Istaknuo je da su naftna bogatstva Libije uzrok eskalacije nasilja: 'Ljubomorni su na Libijce, mali narod koji živi na velikoj površini, ima naftu i žive sretno i u sigurnosti, visoko podignute glave.'

'Kolonijalističke zemlje skovale su zavjeru da ponize libijski narod i uzmu naftu', rekao je Gadafi.

Ponovno je optužio Al Kaidu da stoji iza pobune koja potresa njegov režim od 15. veljače, i pozvao 'stanovnike Bengazija', glavnog uporišta pobunjenika, da 'oslobode' grad.

Svog bivšeg ministra pravosuđa Mustafu Abdela Džalila, koji vodi oporbeno libijsko nacionalno vijeće u Bengaziju, nazvao je 'izdajnikom koji je pozvao Britance da okupiraju Bengazi'.

U međuvremenu su ured grčkog premijera i libijska novinska agencija Jana objavili da je u utorak došlo do telefonskog razgovora između Georgea Papandreua i Gadafija na libijsku inicijativu.

Papandreu, po grčkom priopćenju, pozvao je Gadafija da doprinese mirnom rješavanju sukoba i humanitarne krize u Libiji.

Agencija Jana navodi da je Gadafi pozvao Grčku, svoju prijateljsku zemlju, da prenese poruku Europskoj uniji da se suzdrži od bilo kakva napada na njegovu zemlju.

Libijski ustanici su u srijedu ujutro objavili da su se tenkovi Gadafijevih snaga sasvim približili središtu Zavije, grada 50 kilometara zapadno od Tripolija, i da kontroliraju grad izuzev strogog centra koji je u potpunom okruženju.