OKO 2800 UBIJENIH

Prošla godina najsmrtonosnija za civile u Afganistanu

09.03.2011 u 09:17

Bionic
Reading

Prošla je godina s gotovo 2800 ubijenih bila najsmrtonosnija za civile u devetogodišnjem ratu talibana s međunarodnim i afganistanskim snagama, objavio je UN u srijedu u Kabulu.

Ta brojka ilustrira da se, unatoč nastojanjima afganistanske vlade i međunarodnih snaga, talibanska pobuna intenzivira i čak dobiva na snazi, što se posebice odnosi na njihove gerilske napade dublje u afganistanskom teritoriju od njihovih tradicionalnih uporišta na jugu i istoku.

Lani je ubijeno 2777 civila što je 15 posto više nego u 2009., navodi se u zajedničkom godišnjem izvješću UN-ove misije za pomoć Afganistanu (UNAMA) i afganistanskog povjerenstva za ljudska prava.

Pobunjenici, talibani i ostale fundamentalističke skupine, izravno su odgovorne tza 75 posto ubijenih civila, 16 posto su ih usmrtile međunarodne i afganistanske snage, a za devet posto ubijenih civila nije utvrđen krivac.

Samoubilačkim napadima i cestovnim bombama, dvjema najčešćim metodama talibanskih napada, ubijen je 1141 civil prošle godine. U zračnim napadima međunarodnih snaga stradao je 171 civil, navodi se u izvješću.

Problem civilnih kolateralnih žrtava zračnih napada ISAF-a stalan je izvor tenzija između vlade u Kabulu i međunarodnih snaga. Samo u veljači ove godine u dvama zračnim napadima u Kunaru ubijeno je 65 civila, među kojima devetero djece. Američki predsjednik Barack Obama, ministar obrane Robert Gates i zapovjednik ISAF-a general David Petraeus izrazili su žaljenje i ispričali se zbog žrtava. Afganistanski predsjednik Hamid Karzai u nekoliko je navrata pozvao NATO da 'prestane s tim ubijanjima'.

Konačno, izvješće UNAMA-e također naglašava da je broj civila ubijenih 2010. četiri puta veći od broja ubijenih vojnika iste godine. Međutim, prošla je godina bila najsmrtonosnija i za njih. Ubijeno je 711 vojnika, najviše od 2001. godine, kada je pao talibanski režim.