OSVETA ZA MRTVOG GENERALA

Predsjednika Gvineje Bisau ubila vojska

02.03.2009 u 11:13

Bionic
Reading

Nakon što je u noći s nedjelje na ponedjeljak ubijen zapovjednik vojske Gvineje Bisau, general Batista Tagme Na Wai, nekoliko sati kasnije ubijen je i predsjednik te zapadnoafričke države, demokratski izabrani Joao Bernardo Vieira

BISAU - "'Predsjednika Vieiru ubila je vojska dok je jutros pokušavao pobjeći iz svoje kuće, koju je napadala skupina vojnika bliskih ubijenom generalu Tagmeu Na Waiju', rekao je Zamora Induta, glasnogovornik vojske, agenciji AFP. Induta je dodao da je predsjednik bio 'jedan od glavnih osoba odgovornih za smrt Tagme'.

Rafali iz kalašnjikova i pucnjava iz raketnih rampi nastavljeni su u različitim dijelovima Bisaua, javljaju u ponedjeljak agencije pozivajući se na izjave stanovnika Antule, južne četvrti Bisaua.

Zapovjednik glavnog stožera oružanih snaga Gvineje Bisau general Tagme Na Wai ubijen je u nedjelju kasno navečer u bombaškom atentatu na glavni stožer vojske, tri mjeseca nakon noćnog napada na dom predsjednika te vrlo nestabilne zapadnoafričke zemlje. U atentatu je ranjeno pet osoba, među kojima dvije teško.

Vojska Gvineje Bisau "poštovat će ustavne i demokratske odredbe", izvijestili su u ponedjeljak dužnosnici glavnoga stožera. "Vojska će, u skladu sa svojim zadaćama, poštovati ustavni poredak i demokraciju", stoji u priopćenju najviših vojnih dužnosnika glavnoga stožera koji su se sastali u ponedjeljak ujutro.

"Predsjednika Vieiru u ponedjeljak rano ujutro ubili su odmetnuti vojnici, osvetivši se za bombaški napada u kojemu je u nedjelju navečer smrtno stradao general Na Waie", izvijestili su službeni izvori.

"Vojska izvješćuje javnost kako je stanje pod nadzorom i poziva stanovništvo da ostane mirno. Vojnici će biti vrlo oštri prema pljačkašima i onima koji namjeravaju izazivati nerede. Učinit ćemo svse da održimo javni red i mir", stoji u priopćenju.

Osim predsjednika ubijena je još jedna osoba, a njihova su tijela iznesena iz predsjedničke palače, prenijela je portugalska agencija Lusa. U pucnjavi je ranjen i predsjednikov savjetnik za odnose s javnošću.

Po portugalskim izvješćima, nakon ubojstva predsjednika u palaču su nahrupili pljačkaši koji odnose sve vrijednosti, uređaje, namještaj, slike, sagove i odjeću. Vrata predsjedničke palače raznesena su raketom, a oko zgrade se vide uništena vozila.

Joao Bernardo Vieira, zvan "Nino" (69), proveo je gotovo 23 godine na čelu Gvineje Bisau. Ponovno je izabran za predsjednika te zapadnoafričke zemlje 2005., devet godina nakon završetka građanskog rata (1998.-1999.) koji ga je bio otjerao s vlasti.

Portugalska vlada objavila je kako "duboko žali" zbog Vieirine smrti i hitno je sazvala izvanredno zasjedanje Zajednice država za portugalsko govorno područje (CPLP) zbog najnovijeg razvoja događaja u Gvineji Bisau, bivšoj portugalskoj koloniji.

Gvineja Bisau, jedna od najmanjih država u Zapadnoj Africi i jedna od najsiromašnijih na svijetu, posljednjih je godina postala važnom karikom u lancu krijumčarenja droge kolumbijskih narkokartela. Dio kolumbijskih narkobosova posjeduje skupocjene nekretnine u Gvineji Bisau.

Ministar vanjskih poslova EU-a Javier Solana "oštro je osudio" ubojstvo predsjednika Gvineje Bisau pozvavši da se u zemlji nastavi poštovati ustavni poredak.

Izrazio je zaprepaštenje viješću o ubojstvu, stoji u priopćenju EU-a. Vojni udari, pokušaji vojnih udara i pobune obilježili su povijest bivše portugalske kolonije Gvineje Bisau nakon proglašenja neovisnosti 1974.