TRAŽE POTPORU

Libijska oporba sastala se s Ashton

08.03.2011 u 21:54

Bionic
Reading

Vojne snage libijskog vođe Moamera Gadafija žestoko su napale grad Zaviju zapadno od Tripolija, izvijestio je u utorak bivši libijski dužnosnik, pozvavši međunarodnu zajednicu na intervenciju. Predstavnici libijske oporbe koji traže potporu za svoju privremenu upravu sastali su se u utorak s visokom povjerenicom EU-a za vanjsku politiku te u srijedu planiraju razgovarati s predstavnicima Europskog parlamenta

'Na svakome su uglu ljudi koji pucaju. Gadafi želi zauzeti Zaviju prije srijede. Međunarodna zajednica mora reagirati', rekao je Murad Hemajma telefonom iz Kaira, gdje je postao glasnogovornik ustanika koji se od polovine veljače bore protiv libijskog režima.

Zavija je grad smješten 40 km zapadno od Tripolija. Uporište je ustanika, najbliže glavnome gradu Tripoliju, a pod opsadom je Gadafijevih snaga.

Vođa kriznog povjerenstva libijskog Nacionalnog vijeća Mahmud Džibril i ministar vanjskih poslova Vijeća Ali Esavi razgovarali su u utorak u Strasbourgu s Catherine Ashton, izvijestili su EU-ovi dužnosnici.

'Sastanak je održan u pozitivnom ozračju. Povjerenica Ashton će i dalje kontaktirati s njima', rekao je glasnogovornik. EU-ovi dužnosnici istaknuli su da sastanak ne znači potporu članovima ili oporbenom Vijeću, unatoč tomu što je EU pozvao Gadafija da odstupi s dosadašnje dužnosti.

'Oni su doputovali u Strasbourg i zatražili su sastanak. Povjerenica Ahston iznimno je zadovoljna što se sastala s njima u sklopu vlastite strategije čiji je cilj prikupiti što više informacija i doznati što više činjenica', rekao je glasnogovornik.

'Informacije iz Libije vrlo su nepouzdane, pa se oslanjamo na medijske informacije. Dakle, u ovom trenutku spremni smo saslušati svakoga da bismo dobili sve raspoložive informacije', dodao je on.