STALNI NADZOR

NATO-ovi AWACS-i 24 sata dnevno iznad Libije

08.03.2011 u 17:25

Bionic
Reading

NATO je razvio plan zračnog nadzora Libije koji se provodi 24 sata dnevno zrakoplovima AWACS, izjavio je američki veleposlanik pri tome savezu Ivo Daalder

Zrakoplovi AWACS (Airborne Warning and Control System) vrsta su Boeing E-3 Sentry, izvedeni iz glasovitog Boeinga 707 i posjeduju rotirajući radar iznad trupa, između krila i repa, koji im omogućava da pokriju 300.000 kvadratnih kilometara i pošalju u centralu i svim zemljama NATO-a rani alarm.

Jučer, uoči toga navještaja, nimalo iznenađujućeg za upućene, glavni je tajnik saveza Anders Fogh Rasmussen poručio libijskom diktatoru, pukovniku Moameru Gadafiju, da će NATO intervenirati ukoliko nastavi koristiti nasilje protiv civila.

'Ako Gadafi i njegova vojska nastave sa sistematskim napadima na pučanstvo, ne mogu zamisliti da će međunarodna zajednica to samo tako promatrati', kazao je. 'Mnogo će se ljudi u cijelome svijetu pokrenuti i kazati da je potrebno učiniti nešto da se zaustavi genocid.'

I američki predsjednik Barack Obama kazao je da NATO 'promatra potencijalne vojne opcije' u vezi s libijskom krizom. Rasmussen ipak naglašava da NATO za sada nema mandat za vojnu operaciju, ali da je spreman za hitno djelovanje jer za to postoji valjano iskustvo (NATO-ovo bombardiranje Srbije 1999).

I američki ministar obrane Robert Gates ističe da svaka vojna intervencija u Libiji traži 'jaku međunarodnu podršku'. Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney potvrdio je da je jedna od opcija koju razmatra američki predsjednik naoružanje pobunjenika, pogotovo kada je postalo jasno da Gadafijev protunapad jača i da je panika počela hvatati ljude i gradovima gdje je sve počelo kao što je Bengazi.

Francuska i Velika Britanija pripremaju rezoluciju koju će ovaj tjedan predati Vijeću sigurnosti UN-a u kojoj će se tražiti uvođenje zračnog embarga na Libiju, dakle i mogućnost rušenja Gadafijevog zrakoplovstva što, pak, Rasmussen smatra 'delikatnom operacijom' (tu se misli na opasnost od libijske protuzračne obrane).

U međuvremenu Gadafi udara po pobunjenicima u namjeri da do kraja povrati naftnu industriju u Ras Lanufu, odnosno da onemogući ponovni pad toga važnoga mjesta u rukama, kako Gadafi kaže, terorista.

Na terenu, i to baš u Tripoliju, nalazi se šefica vanjskih poslova EU Catherine Ashton, koja neće kontaktirati službene adrese već samo promatrati stanje. Nije jasno hoće li dobiti dozvolu da se kreće izvan Tripolija.