SASTANAK KLAUS I JOSIPOVIĆ

'Nemam teoriju i podatke o tome da je EU bila korisna'

08.03.2011 u 14:31

Bionic
Reading

Hrvatska u Češkoj ima prijatelja na kojeg može računati na završetku pregovora s EU, rekao je u utorak u Pragu češki predsjednik Vaclav Klaus nakon razgovora s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem koji boravi u dvodnevnom službenom posjetu Češkoj.

'Hrvatska u Češkoj ima prijatelja koji promiče ulazak Hrvatske u EU. Uvjerio sam gospodina predsjednika da Češka podupire pristup Hrvatske u EU', kazao je Klaus.

'I mi se sjećamo razdoblja kada smo kucali na vrata EU-a i činilo nam se da to jako dugo traje i zato imamo razumijevanja', rekao je Klaus.

'Dragocjena nam je češka potpora ali i iskustvo. Ono što mi prolazimo Češka je već prošla', rekao je Josipović na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka s Klausom.

Hrvatski predsjednik istaknuo je da puno toga povezuje Češku i Hrvatsku, istaknuvši pri tome veliku ulogu nacionalnih manjina ali i brojnih turista.

'Brojni češki turisti dolaze u Hrvatsku, a hrvatski u ovaj divan grad. Želimo da kulturni i turistički kontakti budu most između dviju zemalja i da naša gospodarstva još više surađuju te da to bude dodatna spona između naših zemalja', istaknuo je hrvatski predsjednik.

Dvojica predsjednika razgovarala su i o multilateralnim temama poput stanja u Libiji, a složili su se i da treba ojačati gospodarsku suradnju između Praga i Zagreba, istaknuvši ipak da su to pitanja kojima se bave dvije vlade.

Na pitanje o tome kako reagira na to da ga se često etiketira kao euroskeptika, Klaus je odgovorio da je umoran od objašnjavanja kako nije euroskeptik, te istaknuo kako on radi razliku između euronaivaca i eurorealista.

'Ja nudim drugu stranu i ja sam eurorealist i tako me etiketirajte', rekao je Klaus.

'Nemam teoriju i podatke o tome da je EU bila korisna, jesmo li profitirali ili ne. Ako gledam rast BDP-a što je važno. Sasvim sigurno se profit ne nalazi lijevo od decimalnog zareza nego desno', istaknuo je češki predsjednik odgovarajući na pitanje o tome koliko je Češka profitirala ulaskom u EU.

Klaus je drugi češki predsjednik od stjecanja neovisnosti Češke Republike. Poznat je i po tome što je bio posljednji koji je potpisao Lisabonski sporazum, tek nakon što je dobio garancije da će Češka biti izuzeta iz EU-ove povelje o ljudskim pravima kako bi na taj način spriječio povrat imovine Nijemcima protjeranim nakon Drugog svjetskog rata.

Josipović će nakon radnog ručka s predsjednikom Senata češkog parlamenta Milanom Stechom, posjetiti Karlovo sveučilište i sastati se s predstavnicima sveučilišta i studentima hrvatskog jezika, a prije svečane večere koju u njegovu čast priređuje češki predsjednik, odlikovat će prevoditeljicu Irenu Wenigovu.