SMIJENJEN I RAFSANDŽANI

Iranski tvrdolinijaši čiste institucije od reformista

08.03.2011 u 12:24

Bionic
Reading

Bivši iranski predsjednik Akbar Rašemi Rafsandžani u utorak je izgubio položaj predsjedatelja Skupštine stručnjaka, važnog državnog bogoslovnog tijela, nakon što su ga tvrdolinijaši kritizirali da je preblizak reformističkoj oporbi.

Za novog predsjedatelja Skupštine stručnjaka, nakon što je Rafsandžani po pritiskom povukao svoju kandidaturu, imenovan je konzervativni ajatolah Mohamed Reza Madavi Kani. izvijestila je agencija Mehr.

Poraz Rafsandžanija koji je u iranskoj politici uspješno preživljavao od islamske revolucije 1979. godine pokazuje da se protivnici tvrdolinijaškog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada izoliraju i marginaliziraju.

Ova odluka neće odmah imati velikog praktičnog utjecaja, no moć u zemlji dodatno prebacuje na stranu tvrdolinijaša.

Rafsandžani je Skupštinom stručnjaka predsjedao od 2007. godine. To tijelo imenuje, nadgleda i teoretski ima moć smijeniti najvišeg vođu ajatolaha Alija Hamneija.

Poraz predstavlja udarac Rafsandžanijevim pokušajima da se postavi kao most između dominantnih islamskih tvrdolinijaša i sve marginaliziranije reformističke oporbe. Također ga uklanja s ključnog mjesta za možebitno nasljeđivanje 71-godišnjeg Hamneija.