NOVA OTMICA U KOLUMBIJI

FARC odvukao 23 radnika u džunglu

08.03.2011 u 09:24

Bionic
Reading

Revolucionarne kolumbijske oružane snage (FARC) otele su 23 radnika koji su provodili pripremne radove za kanadsku naftnu kompaniju Talisman Energy na istoku Kolumbije, objavile su vlasti u ponedjeljak navečer

Kolumbija, četvrti latinoamerički proizvođač nafte, u posljednje vrijeme uživa u procvatu stranih ulaganja, posebice na području energetike i rudarstva, a jedan od razloga je i taj što su unutarnji sukobi u zemlji gotovo u potpunosti prestali, osim u malim izoliranim područjima gdje je nazočnost snaga sigurnosti slaba.

Guverener pokrajine Vihade izjavio je novinarima da su napadači okružili tabor radnika i pod oružanom prisilom ih odveli u džunglu. Svi oteti su kolumbijski državljani.

Kolumbijska je vojska objavila da otmičari pripadaju FARC-u, najstarijoj latinoameričkoj revolucionarnoj grupi, koja je sada u svojoj najslabijoj fazi u posljednjih nekoliko desetljeća.

Otmice, a posebice ovako masovne, koje su nekad bile modus operandi FARC-a postale su u Kolumbiji iznimno rijetke nakon što je ta grupa uspješno suzbijena, a njezini zapovjednici ubijeni ili uhićeni. FARC ili njegove ćelije povezane s bandama krijumčara droga još su relativno jake u dužnglama ili visoko u planinama uz granicu s Venezuelom gdje kolumbijska država još nije učvrstila sigurnost.

Otkako je 2002. godine počela velika državna borba s FARC-om, uz pomoć SAD-a, i otkako je nasilje u zemlji smanjeno, ulaganja u Kolumbiju povećala su se pet puta.