GALLUPOVA ANALIZA

Najotvoreniji republikanski predizbori u 50 godina

07.03.2011 u 22:04

Bionic
Reading

Već dulje od pola stoljeća utrka za republikanskog predsjedničkog kandidata u SAD-u uvijek je imala jasnog favorita u ovome trenutku u kampanji, no sada to nije slučaj jer postoje tri gotovo potpuno izjednačena kandidata - Mike Huckabee, Sarah Palin i Mitt Romney, navodi u ponedjeljak u svojoj analizi Gallupov institut

Ti rani republikanski favoriti u prošlim su utrkama imali dobre izglede i osvojili su nominacije u osam od 10 konkurentskih republikanskih utrka od 1952. godine.

Danas, pak, bivši guverner Arkansasa Mike Huckabee ima malu prednost među republikancima i biračima koji su naklonjeni republikancima sa 18 posto glasova, dok su bivša guvernerka Aljaske Sarah Palin i bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney, odmah iza njega s po 16 posto glasova.

Prema Gallupu, prošli predsjednički izbori 2008. godine, bili su jedini u kojima je konačni kandidat, senator John McCain, stekao vodeći status dosta kasno u kampanji. U većini ostalih izbora, kandidat je stekao taj status najkasnije do mjeseca ožujka u godini prije izbora.

Primjerice, za izbore 1996. Bob Dole je imao 38 posto glasova, ispred Dana Qualyea sa 17 posto u veljači 1995. U utrci za nominaciju na izborima 1980, Ronald Reagan je u siječnju 1979. imao 31 posto glasova, ispred Geralda Forda sa 26 posto. U izbornom ciklusu 1968, Richard Nixon je u veljači 1967. vodio sa 41 posto glasova, ispred Georgea Romneyja sa 31 posto.

Odstupanje od poznatog obrasca imenovanja kandidata u ciklusu za izbore 2012. može imati posljedice za prikupljanje sredstava za kampanju i stranačku koheziju izvan utrke za nominaciju, ocjenjuje se u analizi.