SLOVENSKI I BUGARSKI MINISTAR

Žbogar i Mladenov zabrinuti otišli iz BiH

07.03.2011 u 21:22

Bionic
Reading

Ministri vanjskih poslova Slovenije i Bugarske Samuel Žbogar i Nikolaj Mladenov u ponedjeljak su bez posebnih rezultata okončali jednodnevni posjet Bosni i Hercegovini, jer nisu uspjeli uvjeriti čelnike najutjecajnijih političkih stranaka u toj zemlji da se napokon dogovore o uspostavi vlasti

'Odlazimo s istom zabrinutošću jer proces uspostave vlasti još uvijek traje', izjavio je slovenski šef diplomacije Žbogar novinarima u Sarajevu nakon sastanka s čelnicima parlamentarnih stranaka iz BiH.

Na sastanku su sudjelovali čelnici svih utjecajnijih stranaka osim Milorada Dodika, predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji je odbio doći u Sarajevo zbog izjave ministra vanjskih poslova Austrije Michaela Spindeleggera kako je nezamislivo očekivati da bi njegova država mogla izručiti Srbiji umirovljenog generala Armije BiH Jovana Divjaka

Dodikova odsutnost nije međutim ništa promijenila u stajalištima ostalih stranačkih vođa, od kojih je većina izbjegla bilo što kazati nakon sastanka sa slovenskim i bugarskim ministrom.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić novinarima je kazao tek kako su svi ponovili dobro poznata stajališta.

'Svi su iznijeli svoje viđenje... uz sve razlike koje među nama postoje', kazao je Tihić, dodajući kako su načelno svi za to da se vlast što prije uspostavi.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić bio je pak krajnje pesimističan.

'Mogu reći kako je evidentno da ulazimo u još dublju krizu u BiH', izjavio je Bosić.

Blok političkih stranaka okupljenih oko Socijaldemokratske partije (SDP) najavio je kako će ovog tjedna započeti proces uspostave izvršne vlasti u Federaciji BiH, što su snažno osudili HDZ BiH i HDZ 1990.

Iz tih hrvatskih stranaka tvrde kako se time pokušavaju uskratiti sva ustavna prava hrvatskom narodu u BiH.

'Izvijestio sam dužnosnike OHR-a da je sazivanje Doma naroda nelegitimno i neustavno. Pozvao sam OHR da pomogne kako bi se izbjegla dublja kriza jer bi sazivanje Doma naroda mimo Ustava i stajališta središnjeg izbornog povjerenstva značilo da ulazimo u turbulentno vremensko razdoblje', rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović za medije u Mostaru.

'Hrvatski blok kojega čine dva HDZ-a ima 90 posto legitimiteteta hrvatskog naroda i nećemo dopustiti da se negira izborna volja, odnosno da se od konstitutivnog naroda Hrvati pretvore u folklornu skupinu. Takvih tendencija ima i takve su prijetnje najavljene sazivanjem neustavnog Doma naroda', rekao je predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić

Dva bloka zapravo se spore oko raspodjele ministarskih mjesta u Federaciji BiH i na razini države, pri čemu SDP-ov blok za sebe traži dvije trećine hrvatskih ministarskih pozicija, a dva HDZ-a traže za sebe sve te pozicije.