ZBOG FIKTIVNOG ZAPOŠLJAVANJA

Počelo suđenje Chiracu

07.03.2011 u 19:24

Bionic
Reading

Suđenje bivšem francuskom predsjedniku Jacquesu Chiracu zbog fiktivnog zapošljavanja počelo je u ponedjeljak u Parizu, no moglo bi završiti višemjesečnom odgodom zbog proceduralnih razloga o kojima će se sud izjasniti u utorak, javile su agencije

Još uvijek vrlo popularni 78-godišnji Chirac nije u ponedjeljak bio u sudnici, no predviđeno je njegovo pojavljivanje za utorak i srijedu kako bi se izjasnio o optužbama da je početkom 90-ih, tada kao gradonačelnik Pariza, fiktivno zapošljavao članove svoje stranke te ih plaćao iz gradskog proračuna.

'Sud će odluku objaviti u utorak u 13.30', izjavio je predsjednik suda Dominique Pauthe i završio ročište, javlja agencija AFP pošto je zahtjev za ocjenom ustavnosti podnio jedan od branitelja u postupku.

Ako sud prihvati zahtjev za ocjenom ustavnosti što ga je podnio branitelj jednog od devetorice Chiracovih suoptuženika, o predmetu će se izjašnjavati ustavni sud. U tom bi slučaju suđenje bilo odgođeno na najmanje nekoliko mjeseci.

Ročište je održano u istoj sudskoj dvorani gdje je vlast uspostavljena Francuskom revolucijom sudila kraljici Mariji Antoaneti 1793. godine.

Chirac je uživao imunitet sve do 2007. godine, kada mu je istekao predsjednički mandat. Tereti ga se da je fiktivno zaposlio 28 članova stranke koji su primali plaću, a zapravo radili za tadašnji RPR (njegovu stranku Okupljanje za republiku).

Čak i ako grad Pariz povuče tužbu prema nagodbi sa Chiracom koji je pristao platiti pola milijuna eura naknade štete, a njegova stranka obećala platiti još 1,7 milijuna eura, suđenje će se ipak nastaviti.

Bude li Chirac proglašen krivim, prijeti mu do 150.000 eura kazne i do 10 godina zatvora.