RASTE NAPETOST

Jača debata o islamofobiji u SAD-u

07.03.2011 u 18:00

Bionic
Reading

Amerikanci, posebno oni islamske vjeroispovijesti, pripremaju se za ovotjednu napetu debatu na temu radikalizacije islamske zajednice, koja će se kroz nekoliko sesija provesti u američkom parlamentu

Predsjedatelj debate, republikanski zastupnik Peter King, izjavio je da lideri muslimanske manjine ne surađuju s policijom koja istražuje djelovanje terorista unutar SAD-a.

King je političar paprenoga jezika te ga mnogi uspoređuju s legendarnim lovcem na komuniste Josephom MacCarthyem. Mnoge muslimanske organizacije smatraju da će rasprava u Kongresu rasplamsati strasti i pojačati sve prisutniji val islamofobije.

U protestnoj akciji jučer se u New Yorku okupilo više stotina muslimana i aktivista za ljudska prava.

Doduše, jačanju islamofobije pridonijeli su pokolj u američkoj vojnoj bazi Fort Hood 2009. (kada je ubijeno 13 osoba) te pokušaj aktiviranja auto-bombe na Times Squareu 2010.

Demokratski zastupnik Andre Carson, jedan od dvojice muslimana u Kongresu, smatra da se treba oduprijeti ksenofobnim iskazima Petera Kinga i njemu sličnih osoba.

Denis Mdonough, savjetnik predsjednika Baracka Obame, također smatra da je potrebno ne optuživati sve muslimane SAD-a te da je važno promovirati etnički i međureligijski dijalog.