KRIZA VLASTI

Bugari i Slovenci pozivaju na dogovor u BiH

07.03.2011 u 13:47

Bionic
Reading

Ministri vanjskih poslova Bugarske i Slovenije Nikolaj Mladenov i Samuel Žbogar pozvali su u ponedjeljak političare u Bosni i Hercegovini da poduzmu korake kojima bi se osigurao nastavak provedbi reformi nužnih za približavanje te zemlje Europskoj uniji

Mladenov i Žbogar doputovali su u Sarajevo da bi u ime svih ostalih članica EU-a potaknuli što bržu uspostavu vlasti u BiH, procjenjujući da bez toga nije moguće očekivati bilo kakav napredak u približavanju Uniji. Najavljeni austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger izostao je zbog bolesti.

Dvojica šefova diplomacije tijekom boravka u Sarajevu sastala su se s članovima Predsjedništva BiH i liderima nekih od ključnih političkih stranaka.

'Vjerujemo da je jako važno razgovarati s političkim liderima i prenijeti im važnu poruku, a to je da BiH nedostaje tako malo do članstva u EU i da je ono moguće, kao i da je moguće ispuniti uvjete za pristupanje Uniji. To se neće dogoditi za stotinu godina, nego je nešto što se može dogoditi u bliskoj budućnosti, no potrebna je hrabrost, a nju su ljudi u BiH uvijek imali', kazao je novinarima bugarski šef diplomacije Mladenov.

Istaknuo je da u EU cijene to što su želje građana BiH sasvim jasne kada je riječ o priključenju njihove zemlje Uniji, a na lokalnim je političarima da ta očekivanja ispune.

Posjet Mladenova i Žbogara BiH uslijedio je početkom tjedna u kojemu bi u Federaciji BiH mogao uslijediti pokušaj uspostave izvršne vlasti na temelju rezultata izbora iz listopada 2010. godine.

Socijaldemokratska partija (SDP), Stranka demokratske akcije (SDA), Hrvatska stranka prava (HSP) i Narodna stranka Radom za boljitak (NSRzB) najavile su da će se u srijedu i četvrtak okupiti njihovi zastupnici u oba doma federalnog parlamenta, predložiti predsjednika entiteta i izabrati mandatara za sastav nove vlade. Najavili su da će taj proces početi bez obzira na to hoće li se HDZ BiH i HDZ 1990. odlučiti na sudjelovanje u novoj vlasti.

U Sarajevo je u ponedjeljak zajedno s Mladenovim i Žbogarom trebao doputovati i austrijski šef diplomacije Spindelegger, no on je otkazao dolazak u zadnji trenutak uz ispriku zbog bolesti. Spindeleggera se u BiH posebice očekivalo zbog slučaja umirovljenog generala Armije BiH Jovana Divjaka koji je prošlog tjedna zbog tjeralice Srbije uhićen u zračnoj luci u Beču.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH priopćeno je da je ministar Sven Alkalaj tijekom dana ipak razgovarao telefonom sa svojim austrijskim kolegom o tom slučaju, a da će idućih dana raspravljati o njemu na sastanku koji će biti naknadno dogovoren. Sam Spindelegger je austrijskim medijima izjavio da 'ne može zamisliti' da bi Divjak na kraju ekstradicijskog postupka bio izručen Srbiji, pozvavši se pritom na austrijske stručnjake za međunarodno pravo.