OZBILJNO UPOZORENJE

'Referendum za EU mogao bi postati referendum protiv Vlade'

07.03.2011 u 10:58

Bionic
Reading

Referendum za primanje Hrvatske u Europsku uniju mogao bi se pretvoriti u referendum protiv Vlade, rekao je politolog Nebojša Blanuša u nedjeljnom 'Dnevniku' HTV-a komentirajući situaciju nastalu nizom protuvladinih prosvjeda koji potresaju zemlju već nekoliko tjedana

'Svakako vrlo je moguće da se to dogodi, tu se Vlada drži kao za slamku postupka ulaska u Europsku uniju nadajući se da će joj to popraviti rezultat na idućim izborima', kaže Blanuša.

On smatra da je ponašanje Vlade koja odbija ozbiljno shvatiti prosvjednike i njihov zahtjev za prijevremenim izborima višestruko štetan, za nas, za našu političku kulturu jer se takvim održavanjem svojevrsne agonije bez konkretnih rješenja smanjuje ionako narušeno povjerenje u institucije hrvatske države. 'Zatim, HDZ tu prije svega šteti sebi jer povećava gnjev kod onih koji mu se protive i smanjuje motivaciju za izlazak na izbore kod vlastitih birača', smatra on.

Najveći negativni učinak na referendum, objašnjava Blanuša, mogao bi biti ukoliko referendum bude išao prije izbora jer se takvo nezadovoljstvo može preliti na referendumsku odluku i tako birači mogu kazniti svoje političke elite.