AUSTRIJSKI MINISTAR TVRDI

Izručenje Jovana Divjaka Srbiji 'nezamislivo'

07.03.2011 u 10:03

Bionic
Reading

Austrija smatra 'nezamislivim' izručenje Srbiji Jovana Divjaka, bivšeg generala vojske BiH, izjavio je u nedjelju navečer austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger.

'Prema našim stručnjacima za međunarodno pravo, izručenje Srbiji Jovana Divjaka nezamislivo je', rekao je Spindelegger u intervjuu austrijskom dnevniku Kurier od ponedjeljka.

Jovan Divjak, koji je tijekom rata u BiH bio zamjenik zapovjednika Glavnog stožera Armije BiH, priveden je 3. ožujka u bečkoj zračnoj luci gdje je presjedao za Bolognu kako bi sudjelovao na humanitarnom skupu. Srpsko pravosuđe optužuje ga za 'ratne zločine'.

Srbija ga, kako piše bosanski tisak, optužuje da je bio umiješan u napad u svibnju 1992. u Sarajevu na kolonu bivše JNA koja se povlačila iz glavnog grada BiH pri čemu je poginulo 18 osoba.

U pritvoru bi mogao ostati nekoliko tjedana dok Austrija ne dobije od Srbije dokumente za njegovo izručenje i detaljno ih prouči, istaknuo je glasnogovornik tužiteljstva Korneuburga Friedrich Koehl, nadležan za zračnu luku Beča.