POTVRDA LEGITIMITETA

Egipćani pronijeli novog mandatara ulicama

04.03.2011 u 15:34

Bionic
Reading

Novi mandatar egipatske vlade Esam Šaraf obećao je u petak tisućama okupljenih prosvjednika na trgu Tahriru u Kairu da će raditi na ispunjenju njihovih zahtjeva i odao je priznanje 'mučenicima' revolucije

Šarafu, bivšem ministru prometa, mandat za sastav vlade povjerilo je u četvrtak egipatsko vojno vijeće kako bi zamijenio Ahmeda Šafika, bivšeg mornaričkog časnika kojeg je imenovao predsjednik Hosni Mubarak prije nego li je 11. veljače zbačen s vlasti.

Šaraf je rekao okupljenom mnoštvu da je došao kako bi mu dali legitimitet, a mnoštvo ga je odnijelo, u pratnji vojne policije, s pozornice na ramenima pozdravljajući ga usklicima.

"Odajem počast mučenicima. Slava i počast obiteljima žrtava i posebni pozdrav svakome tko je sudjelovao i pridonio ovoj bijeloj revoluciji", rekao je Šaraf.

"Ovdje sam da mi date legitimitet. Vi ste oni kojima taj legitimitet pripada", rekao je.

Prosvjednici su zahtijevali Šafikovu ostavku zajedno s drugim članovima vlade koju je imenovao Mubarak prije nego li je prosvjedima uklonjen s vlasti.

"Povjerena mi je teška zadaća i trebam strpljenje, volju i odlučnosti", rekao je Šaraf. "Vaš cilj je misija koju nastojim ostvariti svim srcem", rekao je, dodavši da će se onoga trenutka kad ju ne bude mogao ostvariti pridružiti prosvjednicima na trgu.